Competitievervalsing in de maak? ‘Geen uitgestelde matchen door corona meer’

Competitievervalsing in de maak? ‘Geen uitgestelde matchen door corona meer’

22-12-2020 07:22
34

Het Laatste Nieuws meldt dat de Pro League een optie bekijk om vanaf april geen wedstrijden meer te laten uitstellen door corona. Anders worden de Play-Offs en de daaropvolgende miljoenen misschien geschrapt. Er wordt ook over competitievervalsing gesproken.

De kalendermanager zit nu al met de handen in het haar en KAS Eupen heeft door inhaalmatchen al geen winterstop meer. Als er in de toekomst hele clusters van wedstrijden moeten worden verplaatst dan dreigt het gevaar dat de competitie niet zal worden afgewerkt. Dat betekent dat er na 34 wedstrijden een eindklassement wordt opgemaakt zonder Play-Offs.

Dat zou een financieel drama betekenen. Eleven betaalde een flinke som en zonder Play-Offs verliest het zeven procent van het aantal wedstrijden. ‘Er hangt al een financiële molensteen rond de nek van heel wat clubs. Het wegvallen van tien procent of meer tv-inkomsten zou weleens het beslissende zetje kunnen geven om helemaal kopje-onder te gaan.’

Plan Pro League
Nu bekijkt de Pro League het plan om vanaf april geen wedstrijd meet te laten uitstellen door corona. Elke match zou doorgaan, desnoods met belofteploegen. Anders zal er een forfaitnederlaag volgen. Op dat moment zouden er nog drie speeldagen af te werken zijn plus bekerwedstrijden en Play-Offs.

Competitievervalsing
Er wordt ook over competitievervalsing gesproken met het voorstel. ‘Evengoed bevat het voorstel risico's voor een correct verloop van de competitie. De kans op competitievervalsing is reëel. Een club die meespeelt voor play-off 1, maar plots met een halve beloftenploeg moet voetballen, ziet zijn kansen gehypothekeerd’, klinkt het. Hetzelfde geldt voor degradatiekandidaten.

‘Het wordt kiezen voor óf financiële zekerheid, óf sportieve zekerheid. Tijdens de afgelopen Algemene Vergadering van de Pro League werd er al voorzichtig gediscussieerd over het voorstel. Tot een definitieve stemming kwam het niet. Op de volgende Algemene Vergadering op 18 januari zullen ze de knoop wel doorhakken.’, klinkt het.