De kortste voetbalcompetitie ter wereld: op Groenland duurt seizoen ... één week

De kortste voetbalcompetitie ter wereld: op Groenland duurt seizoen ... één week

21-12-2020 11:45 Laatste update: 22-12-2020 00:00
11

In de Jupiler Pro League en de andere Europese competities zorgt de overvolle kalender voor steeds meer wrevel en spanningen. In andere uithoeken van de wereld staat het voetbal echter voor heel andere uitdagingen. Maak kennis met de competitie in Groenland, waar het nationale kampioenschap welgeteld één week duurt. VoetbalPrimeur.be neemt u ruim drieduizend kilometer mee richting het noordwesten.

Het gigantische Groenland is één van de meest aparte contreien die onze aardbol rijk is. Eerst en vooral staat het land bekend als het minst dichtbevolkte ter wereld. Over een oppervlakte van ruim twee miljoen vierkante kilometer leven amper 57.000 mensen, voornamelijk Inuits. De voormalige kolonie valt nog steeds onder het Deense koninkrijk, al heeft het volledige autonomie verworven.

En ja, ook op Groenland houden de mensen van voetbal. De sport is er zelfs de absolute nummer één qua populariteit. Dat is bijzonder straf, want voetballen op Groenland is nu niet bepaald een sinecure. Het grootste gedeelte van het jaar wordt het land namelijk bedekt door een dik pak sneeuw en ijs, wat met een bal spelen onmogelijk maakt. Als het weer het dan toch eens toelaat, verschieten spelers al lang niet meer van voorbijdrijvende ijsschotsen of ademhalende bultruggen.

Kort maar krachtig
De FAG, de Football Association of Greenland, heeft een inventieve mouw gepast aan die aparte omstandigheden: de nationale competitie wordt volledig afgewerkt in één week tijd. Niet alleen de meteorologische omstandigheden spelen een rol in die keuze, ook de enorme afstanden zijn een belangrijke factor. Reizen van de ene kant van het land naar de andere is er niet van de poes. Bovendien zijn vliegtuigtickets over het algemeen peperduur in Groenland. Al die redenen leiden ertoe dat de Greenlandic Football Championship nu al jaren in enkele dagen tijd plaatsvindt.

Na enkele weken voorbereiding stromen de elf ploegen samen op enkele (naar Groenlandse normen) locaties die dicht bij elkaar liggen, meestal Ammassalik, Nanortalik en Kangaatsiaq. Onder het motto 'kort, maar krachtig' gaan zij de strijd aan met elkaar. Tot op heden mag B67-Nuuk zich de meest succesvolle club noemen, met dertien kampioenenschalen in een competitie die toch al sinds midden de jaren '50 bestaat. Vorig seizoen verkleinde grote rivaal Nagdlunguac-48 de titelkloof wel tot twee stuks.

Overigens heeft Groenland ook een nationale ploeg, al mag die niet deelnemen aan officiële FIFA-duels. De wereldvoetbalbond weigert het elftal namelijk te erkennen en op te nemen bij de andere FIFA-leden, onder meer door de torenhoge reiskosten die daaraan verbonden zouden zijn. Daarom werkt Groenland enkel officieuze wedstrijden af, bijvoorbeeld op de Island Games. Sinds 1989 organiseren enkele eilanden dat tweejaarlijkse toernooi. Bekendere deelnemers zijn ondere meer de Faroer en Gibraltar. Tijdens de voorbije drie edities stootte Groenland twee keer door tot de finale, maar daarin sneuvelde het telkens. Daar komt vroeg of laat ongetwijfeld verandering in!