Genk haalt Van den Brom terug naar België: 'Hollandse school, geen prijzenpakker'

Genk haalt Van den Brom terug naar België: 'Hollandse school, geen prijzenpakker'

06-11-2020 19:45 Laatste update: 09-11-2020 19:45
22

KRC Genk heeft met John van den Brom een nieuwe coach in huis gehaald. De Nederlander is een oude bekende voor de Belgische voetbalvolgers en vooral voor de fans van RSC Anderlecht. Maar is het nog steeds dezelfde Van den Brom die Anderlecht trainde? VoetbalPrimeur.be zocht het uit.

Van den Brom was net geen twee seizoenen trainer van RSC Anderlecht en wist in zijn eerste seizoen ook meteen de titel te pakken. Dat deed hij ook met aanvallend en verzorgd voetbal. Een trend die hij bij AZ, zijn club na Anderlecht, gewoon heeft voortgezet.

"Hij staat inderdaad voor de Hollandse school en een verzorgde, aanvallende speelstijl", geeft Hein Nooijens, redacteur bij VoetbalPrimeur.nl, aan. "4-3-3 met een nummer 10 en twee buitenspelers. Dat deed hij bij al zijn clubs", klinkt het.

Een systeem dat men ook bij KRC Genk meermaals probeerde dit seizoen. "FC Utrecht speelde jarenlang 4-4-2, maar Van den Brom heeft na zijn komst de 4-3-3 erin geslepen", geeft Nooijens aan, die Van den Brom ook enkele spelers beter zag maken. "Bij AZ werden Vincent Janssen en Alireza Jahanbakhsh onder hem topscorer van Nederland. Dmitri Bulykin (ex-Anderlecht) begon bij ADO ook opeens als een gek te scoren", geefft hij aan.

De jonkies
Bij KRC Genk probeert men ook steevast jonge spelers te laten groeien om uiteindelijk door te verkopen. In Nederland werkte Van den Brom bij AZ met heel wat getalenteerde jonge spelers. "De basis voor het huidige AZ is inderdaad gelegd tijdens het tijdperk-Van den Brom", merkt Nooijens op.

"Hij liet zelf opgeleide spelers als Owen Wijndal, Teun Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu debuteren en meters maken", klinkt het nog. Een AZ dat onder Van den Brom ook steevast meedeed voor de prijzen. "Bij AZ heeft hij het lang volgehouden, regelmatig Europees voetbal gehaald en één keer overwinterd in de Europa League."

Een prijs pakken was echter een stap te ver. Zo verloor hij twee bekerfinales en werd er amper gewonnen van de traditionele top-drie in Nederland (Ajax, Feyenoord, PSV). "AZ speelde in het tijdperk-Van den Brom goed voetbal, maar het ging vrijwel altijd mis op de beslissende momenten. Nadat zijn assistent Arne Slot het in 2019 overnam, werd die stap naar de top wél gezet."

Nervositeit
Ook echt prijzen pakken blijkt dus moeilijk te zijn voor Van den Brom. In zijn eerste seizoen bij RSC Anderlecht werd er nog een titel gewonnen, maar het seizoen daarop werd Van den Brom al ontslagen na tegenvallende resultaten.

"Een veelgehoord kritiekpunt in Nederland: hij is niet stressbestendig genoeg. Als het even tegenzit in een wedstrijd, is hij de eerste die bezwijkt onder de wedstrijdspanning en door het lint gaat", vertelt Nooijens. Dat gebeurde ook bij RSC Anderlecht, toen de gekke mental coach John Troost paars-wit nog moest helpen en door Van den Brom naar Nederland werd gehaald.

Ook bij zijn laatste club, FC Utrecht, werden er geen prijzen gepakt. "Hij was nog in de race voor bekerwinst, maar de finale tegen Feyenoord werd niet meer gespeeld: dat is botte pech. FC Utrecht zou overigens wel de underdog zijn geweest. In 2011 haalde hij Europees voetbal met ADO Den Haag: dat was ook een unieke prestatie, maar de prijzenkast in huize Van den Brom is inderdaad maar matig gevuld", geeft Nooijens aan.

Belgische terugkeer
Bij FC Utrecht zal hij uiteindelijk maar één seizoen (en iets langer) blijven nadat hij twee zomers geleden het stokje overnam van Dick Advocaat. Een opvallende keuze. "Het verbaast mij, om eerlijk te zijn", knikt Nooijens.

"Het was al opvallend dat hij in 2019 van AZ naar FC Utrecht ging: dat was op dat moment – en achteraf ook – een stap achteruit, maar bij FC Utrecht kreeg hij wel de mogelijkheid om te bouwen aan een team dat de gevestigde orde aan kon vallen. Hij heeft het zeker niet slecht gedaan, maar die hoge verwachtingen zijn nog niet ingelost."

Nu keert hij dus terug naar België. "Misschien denkt hij dat er bij Genk meer mogelijkheden liggen. Een best jonge getalenteerde spelersgroep, die een matig seizoen achter de rug heeft en nu weer de weg naar boven probeert te vinden: ideaal moment om in te stappen voor een opbouwtrainer als Van den Brom", besluit Nooijens.