Belgische profclubs krijgen nota van Waasland-Beveren: Om transparant te zijn

Belgische profclubs krijgen nota van Waasland-Beveren: "Om transparant te zijn"

28-07-2020 14:50
23

De Belgische profclubs kregen dinsdag een nota in de brievenbus van Waasland-Beveren. Daarin stond hun juridisch verweer tegen de advocaten van de Pro League.

Bij Waasland-Beveren gaat men niet akkoord met de degradatie en wil men er alles aan doen om die te vermijden. De club trok inmiddels naar de rechtbank en wil onder andere een competitiewijziging. "De Pro League heeft aan alle leden een nota overgemaakt van haar raadslieden met hun standpunt. Dan menen wij hetzelfde te moeten doen, en dat is vandaag verspreid", zegt Tom Rombouts, advocaat van de club aan Het Laatste Nieuws. "We doen dat om transparant te zijn. Zodat de profclubs niet alleen één klok horen, die wij suggestief vinden."

Waasland-Beveren is naar eigen zeggen ook helemaal niet gedegradeerd. "Dat is duidelijk. We begrijpen niet dat de Pro League het als een verplichting ziet om een nieuwe Algemene Vergadering daarover op te zetten. Het BAS heeft geoordeeld dat de degradatie onredelijk is. We zijn het niet eens met de motivering van de juristen van de Pro League dat ze daar met een betere motivering komaf mee kunnen maken."

Wij zijn Eerste Klasse A
Waasland-Beveren vroeg aan de rechtbank alvast een plekje in de kalender van Eerste Klasse A of een dwangsom van vijf miljoen euro per speeldag die doorgaat zonder de club. "Het zou fair zijn als de Pro League de huidige officiële kalender zonder Waasland-Beveren offline haalt. Op dit moment zijn wij 1A. We begrijpen niet dat de Pro League zegt dat we tussen 1A en 1B zweven. Dit berokkent ons veel schade. Sponsors kunnen afhaken, spelers komen niet, Waasland-Beveren kan moeilijk contracten afsluiten en het heeft invloed op de abonnementenverkoop", geeft Rombouts aan.

Kan de coronacrisis nog voor problemen zorgen bij de Algemene Vergadering van de Pro League komende vrijdag? "Niemand die het weet. De voorzitter van de rechtbank maandag vroeg wel wat er gebeurt als er vrijdag geen beslissing valt? Dan zit Waasland-Beveren zeker in 1A. Er kan mogelijk een nieuwe beslissing volgen over de sportieve gevolgen van de coronacrisis: een competitie van 16, 17, 18 of 20 ploegen, maar altijd mét Waasland-Beveren erin", besluit Rombouts.