Werkgroep Pro League werkt samen met politie: ‘Bezetting van 25% mogelijk’

Werkgroep Pro League werkt samen met politie: ‘Bezetting van 25% mogelijk’

11-06-2020 07:00 Laatste update: 07:11
13

Er is een kans dat voetbalfans in september weer worden toegelaten in stadions. Het Laatste Nieuws meldt dat de werkgroep van de Pro League samenwerkt met de politie om een uniform plan op te stellen.

Met respect voor de afstandsregels is een bezetting tot 25% in september haalbaar. Volle stadions is onder de huidige regels alvast uitgesloten tot 31 augustus. ‘Maar de gunstige trend van de coronacijfers biedt de voetbalfan en profclubs wel perspectief op een grote versoepeling richting september’, klinkt het.

‘En wie weet zelfs vroeger - in de oorspronkelijke plannen van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) was er al sprake om vanaf 1 augustus maximaal 2.000 supporters toe te laten. Enkele Belgische topclubs maakten proactief al hun rekening.’ Met anderhalve meter afstand is een bezetting tot 25% aldus mogelijk.

"Wij kunnen 5.000 fans met sociale distantie in ons stadion ontvangen", laat KAA Gent-manager Michel Louwagie. Bij KRC Genk spreekt CEO Erik Gerits over 2.500 à 3.000 toeschouwers: "Maar dat aantal kan oplopen door gezinsbubbels." Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt voorziet een bezetting van 4.000 à 5.000 fans in het Lotto-Park, dat normaal 21.500 toeschouwers kan herbergen.

Wie mag dan komen? Elke club zal zijn eigen politiek moeten voeren over wie voorrang krijgt. Over winst maken wordt nog niet gedacht. "Break-even draaien zou al geslaagd zijn", zegt Gerits. "Als we onze hele 'machinerie' van 650 à 800 vrijwilligers, security en parkinglui in gang moeten zetten, dat kost allemaal geld... Als we dan zonder horeca de kosten kunnen dekken met de ticketinkomsten van een paar duizend fans, mogen we al blij zijn."