Zonder publiek, zoals bij de amateurs: 'Ik herbeleef mijn voetbaljeugd'

Zonder publiek, zoals bij de amateurs: 'Ik herbeleef mijn voetbaljeugd'

14-03-2020 11:25
1

Dit weekend wordt er in Europa nauwelijks gevoetbald vanwege de coronavirus. Zo gaan de bevoegde instanties nog een stap verder, nadat de voorbije weken al heel wat matchen achter gesloten deuren werden afgewerkt. Dat heeft nog wel zijn charme, vindt Nico Dijkshoorn.

'Voetballen zonder publiek lijkt erg veel op voetbal zoals ik dat het beste ken: nooit een hond langs de kant als ik ergens op veld 4 een wedstrijd lang deed alsof ik een tweebenige middenvelder was', schrijft de Nederlander in zijn column voor Het Nieuwsblad. 'We hoorden het kraken van de trainersbank, het doortrekken van een wc en onafgebroken de aanwijzingen van Martin Koudewater, de vader van Sven Koudewater', duikt Dijkshoorn terug in zijn jonge jaren.

'Zo herinner ik mij het voetbal uit mijn jeugd: als een verzameling weemoedige geluiden. Met zeven doelpunten verschil verliezen en dan altijd iemand langs de kant die riep: volgende keer beter. De laatste dagen herbeleef ik mijn voetbaljeugd. Ik keek naar de wedstrijd LASK Linz - Manchester United, die in verband met het corona-virus voor lege tribunes werd gespeeld. Het was veel minder surrealistisch dan gedacht', blikt Dijkshoorn terug op het Europa-League-duel.

Man United ging in Oostenrijk met 0-5 winnen en vierde die doelpunten alsof 80.000 uitzinnige fans hen toeschreeuwden. 'Het juichen in lege stadions ontroert mij: toch nog op de knieën glijden en de vuisten ballen naar lege kuipstoeltjes', beschrijft Dijkshoorn. De volgende weken zal echter ook dat de voetbalfan niet gegund zijn.