Er liggen drie opties op tafel voor vervolg Jupiler Pro League: Alles of niets

Er liggen drie opties op tafel voor vervolg Jupiler Pro League: "Alles of niets"

14-03-2020 10:02
20

Nu het nationale voetbal tot (minstens) 3 april lam ligt, dringt de vraag zich steeds meer op hoe het verder moet met de Jupiler Pro League. De voorbije dagen staken heel wat suggesties de kop op. Volgens Gazet van Antwerpen zijn daaruit drie concrete pistes weerhouden.

De eerste optie is de meest drastische. Die houdt in dat de competitie min of meer afgerond wordt. Enkel de laatste speeldag van de reguliere competitie van de JPL zou dan nog afgewerkt worden, evenals de bekerfinale, het promotieduel tussen Oud-Heverlee Leuven en Beerschot V.A. en het degradatieduel tussen Sporting Lokeren en Roeselare in Eerste Klasse B. Die laatste strijd zou dan in één wedstrijd plaatsvinden.

In die eerste piste gaat men ervan uit dat het EK niét kan worden uitgesteld. Dat toernooi begint al halverwege juni en werpt daarom een schaduw over de nationale competities. Volgende week komt de UEFA echter samen en wordt het EK misschien verplaatst. Dan kan optie twee in het spel komen voor de JPL: de Play-Offs afwerken in mei en juni. 

Een (anonieme) clubleider van een team uit Play-Off 1 vindt dat zelfs geen slechte zaak. "Spelen tot half juni is geen probleem", claimt hij. "Zelfs als pas eind april de competitie hervat, is dat nog mogelijk. We kunnen gerust tien wedstrijden in zes weken spelen. Dat doen we als we Europees spelen ook. Het is zelfs ideaal met de break die er nu is. De spelers zullen opnieuw fysiek fris zijn."

"Halfslachtige oplossing" van Allijns
Tot slot legde ook Joseph Allijns, voorzitter van KV Kortrijk, een voorstel op tafel. Hij pleitte voor gehalveerde Play-Offs. In Play-Off 1 betekent dat een formule met twee poules en maximaal vier wedstrijden voor elke club. In Play-Off 2 denkt Allijns aan een knock-out-toernooi, waardoor het aantal matchen ook drastisch vermindert.

Veel enthousiasme is echter niet te vinden voor dat plan. "Het is alles of niets. Zo’n halfslachtige oplossing slaat nergens op. Dat is problemen zoeken", is de algemene teneur bij enkele bestuursleden van andere clubs. Wat het ook wordt, de Pro League lijkt eerst de ontwikkelingen rond het coronavirus af te wachten, alvorens serieus in te gaan op het vervolg van de competitie.