Doelpunt Balanta had niet mogen tellen, maar VAR ging niet in de fout

Doelpunt Balanta had niet mogen tellen, maar VAR ging niet in de fout

Gepubliceerd: maandag 24 februari 2020 om 18:12ma 24-02-2020 om 18:12

Club Brugge won het afgelopen weekend met het kleinste verschil van Sporting Charleroi. Alleen had het doelpunt van Eder Balanta er niet mogen komen. Dat oordeelt het Refereeing Department . Toch ging de VAR volgens het Refereeing Department niet in de fout.

Na amper 19 seconden in Club Brugge haalde Balanta uit met een streep op 'u' tegen te zeggen. Club Brugge klom zo vroeg op voorsprong. Bij Charleroi was men van oordeel dat er eerder wel een fout op Dorian Dessoleil werd gemaakt. Het Refereeing Department is nu ook van mening dat Emmanuel Dennis een overtreding maakte.

'De scheidsrechter en assistent-scheidsrechter hadden deze actie moeten bestraffen. Deze fout gebeurde in een aanvallende actie die leidde tot een scoringsmogelijkheid. Aan het einde van deze aanval werd de bal echter uit het strafschopgebied gespeeld door een speler van Charleroi. Toen Club Brugge de bal weer in bezit kreeg, werd die achteruit gespeeld zodat een ‘nieuwe’ aanval begon. Die aanval leidde tot het doelpunt van Éder Balanta', laat het Refereeing Department weten.

Ondanks dat er een overtreding was, mocht de VAR niet ingrijpen. 'Het VAR-protocol staat de VAR niet toe om in te grijpen voor een ‘niet gefloten overtreding die leidt tot een doelpunt’, als het geen deel meer uitmaakt van de 'aanvallende fase' die rechtstreeks naar het doelpunt leidde. Doordat de bal gespeeld door een speler van Charleroi tot buiten het strafschopgebied wordt gespeeld en bovendien ook nog eens achteruit wordt gelegd door een speler van Club Brugge, spreken we niet meer over een fase die rechtstreeks leidde tot een doelpunt.'

Het besluit is dan ook: 'Het Referee Department had een vrije trap verwacht voor een duwfout van Emmanuel Dennis (Club Brugge KV), maar de niet-interventie door de VAR was correct.'

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Zou de VAR ook bij dit soort fases mogen ingrijpen?

(396 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws