Spanning troef op UEFA ranking: Belgische clubs voelen hete adem uit Nederland

Spanning troef op UEFA ranking: Belgische clubs voelen hete adem uit Nederland

Gepubliceerd: donderdag 20 februari 2020 om 12:15do 20-02-2020 om 12:15

Laatste update: donderdag 20 februari 2020 om 17:30do 20-02-2020 om 17:30

Club Brugge en KAA Gent houden tegen respectievelijk Manchester United en AS Roma de Belgische eer hoog in Europa. Mooie affiches zijn het zeer zeker, maar met het oog op de UEFA coëfficiënt is het uiteraard niet ideaal.

Een goede plaats op de UEFA ranking is essentieel, aangezien het deze ranking is die bepaald hoeveel Europese plaatsen een land krijgt toegedeeld in de Europese competities. Landen verzamelen punten dankzij de teams die actief zijn in Europa, hoe beter de teams van een bepaald land presteren, hoe meer punten de confederatie verzameld. Belangrijk om te vermelden, enkel Europese prestaties van de afgelopen vijf jaar worden in rekening gebracht.

Op dit eigenste moment staat België op een achtste stek in die UEFA ranking, zeker niet slecht als je weet waar onze Jupiler Pro League vandaan komt. Enkele jaren geleden stond België nog tiende en had het geen rechtsreeks ticket voor de Champions League beet. Enkele knappe Europese prestaties van onze Belgische clubs zorgden er de afgelopen jaren voor dat België kon stijgen in de rangschikking, herinner u bijvoorbeeld seizoen 2016/17 waar zowel Anderlecht als Genk het tot de kwartfinales van de Europa League schopte.

Constante prestaties zijn echter broodnodig, zeker nu de UEFA meer en meer plaatsjes reserveert voor clubs uit Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk. KAA Gent en Club Brugge sprokkelen dus best nog wat extra punten dit seizoen, zeker omdat Nederland erg dicht in de nek van België begint te hijgen. Nederland staat momenteel één plekje achter België en heeft met een coëfficiënt van 35.150 niet veel achterstand meer op België, dat een coëfficiënt van 37.500 heeft.

Net als België heeft Nederland nog twee ploegen actief (Ajax en AZ) die punten kunnen sprokkelen dit seizoen, beide in de Europa League. Ajax is echter één van de favorieten voor de eindzege en kan dus heel wat punten pakken. Met Getafe en LASK hebben zowel Ajax als AZ een gemakkelijkere loting dan onze Belgische clubs.

Nederland lijkt de grootste concurrent om de stek van België over te nemen op de ranking, er zijn echter nog andere landen die op de loer liggen. Zo volgen Oekraïne (33.500), Turkije (32.800) en Oostenrijk (32.125) ook nog op een kleine afstand. België heeft wel het geluk dat deze landen, in tegenstelling tot Nederland, veel punten sprokkelde in seizoenen 15/16 en 16/17. De jaargangen die de volgende seizoen dus als eerste wegvallen en binnenkort dus niet meer zullen meetellen.

Een probleem waar België trouwens ook last van zal hebben. Zo behaalde het in het seizoen 15/16 een coëfficiënt van 7.400 en in het seizoen 16/17 een coëfficiënt van maar liefst 12.500. Het wegvallen van die laatste noodzaakt de Belgische clubs om de komende twee jaar een degelijke prestatie neer te zetten op het Europese toneel. Positief is dan weer dat het Europese horror seizoen in 2017/18 (2.600) het jaar nadien ook wel weer wegvalt.

Ook positief, dit seizoen behaalde België al heel wat punten. Momenteel staat de teller op 7.200, daarmee doen we het stukken beter dan achtervolgers Oekraïne, Turkije en Oostenrijk. Ook nummer zeven op de rangschikking, Rusland, doet het met 4.666 een heel stuk minder tot dusver. Ondanks de mindere prestatie van Rusland moet België niet al te veel naar boven kijken, zowel Rusland als Portugal deden het de afgelopen jaren consistent beter. Die twee eerste plekjes achter de grote vijf lijken op dit moment dus nog iets te ver weg.

Als de Belgische clubs op Europees vlak de komende jaren gelijke tred houden met de Nederlandse, dan moeten we in staat zijn die achtste plek vast te houden. Als de Russische en Portugese clubs de komende jaren echter ook een dipje hebben, is het misschien zelfs nog mogelijk om een plekje te stijgen. Consistent elk jaar één of twee ploegen hebben die overwinteren in Europa, en goede prestaties in de Europese groepsfases moeten echter de standaard blijven voor de Belgische clubs. Club en Gent kunnen deze week alvast wat extra punten scoren en proberen de prestaties van 2016/17 te evenaren.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Spelers geboren in de jaren '80, '90 en '00. Wat is jouw perfecte voorhoede? Je mag maar één speler per generatie kiezen!

A post shared by Voetbalprimeur België (@voetbalprimeurbelgie) on

Poll

Behoudt België zijn voorsprong op Nederland de komende jaren?

(326 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws