Balans bij Anderlecht: geld gezocht om tegenvallende zomermercato goed te maken

Balans bij Anderlecht: geld gezocht om tegenvallende zomermercato goed te maken

Gepubliceerd: woensdag 8 januari 2020 om 10:00wo 08-01-2020 om 10:00

Laatste update: woensdag 8 januari 2020 om 14:00wo 08-01-2020 om 14:00

Nu de echo van vuurwerk en knallende champagneflessen stilaan is uitgestorven, kunnen de Belgische voetbalclubs zich helemaal op de wintermercato storten. Traditioneel gaat alles en iedereen in januari op zoek naar een witte merel. Hoe zit dat bij de Belgische topclubs? Wat ging goed in de voorbije zomermercato en waar liep het mis? Welke profielen kunnen zij nog gebruiken in de stormloop richting Play-Off 1? VoetbalPrimeur.be werpt een licht op de transferactiviteiten van de Belgische top. Vandaag, aflevering 1: RSC Anderlecht.

Met nog negen speeldagen voor de boeg in de Jupiler Pro League heeft Anderlecht héél wat werk op de plank liggen. Een Play-Off-1-stek ligt nog steeds niet binnen handbereik; het verschil met nummer zes KV Mechelen bedraagt zeven punten. In de eerste seizoenshelft bleef Anderlecht dan ook vaak onder de norm. Hoewel steeds opnieuw benadrukt wordt dat ‘het project’ tijd nodig heeft, hoopte iedereen op Neerpede stiekem toch dat de vele zomerse veranderingen rond Nieuwjaar meer vruchten zouden afgeworpen hebben.

De zomermercato

Uitschieters:
Als je een icoon als Vincent Kompany terug in huis haalt, schieten de verwachtingen natuurlijk pijlsnel de hoogte in. De voortdurende herindeling van zijn rol (was het nu ‘speler-trainer’, ‘speler-manager’ of ‘speler-inspirator’?) was storend en ook op het terrein kende Kompany ongelukkige momenten, mede dankzij het herhaaldelijke blessureleed. Desalniettemin staat zijn talent buiten kijf: in topvorm kent Vince The Prince in de JPL zijn gelijke niet. Ook die andere teruggekeerde Rode Duivel, Nacer Chadli, kreeg af te rekenen met fysieke ongemakken. Tussendoor liet de flankaanvaller wel zijn klasse én neus voor doelpunten spreken. Tijdens de donkere maanden ontsteeg eigenlijk slechts één jongen de malaise: Hendrik Van Crombrugge. Na vele puike reddingen bij KAS Eupen kreeg onze landgenoot ein-de-lijk zijn kans bij een G5-club. Van Crombrugge trok de lijn vrolijk door en hield ook Anderlecht meermaals recht.

Tegenvallers:
Groot was de verbazing toen Kompany kort na zijn aanstelling een tweede topspeler naar Anderlecht loodste: Samir Nasri. De Fransman behoorde in zijn beste dagen tot het kruim van de Premier League, maar kritische waarnemers plaatsten meteen kanttekeningen bij zijn fysieke paraatheid. Helaas voor paars-wit kregen zij gelijk. In het aanvallende compartiment legde Anderlecht verder flink wat geld op tafel voor Michel Vlap en Kemar Roofe (allebei zo’n zeven miljoen euro). Voorlopig kon geen van beiden, ondanks een handvol doelpunten, echt overtuigen. Het vaak te weinig verticale spel van Anderlecht heeft daar zeker mee te maken.

--> Transferbalans in de zomer: + 5,5 miljoen euro

De wintermercato

Knelpunten en to-do-lijstje:
Waar Anderlecht in januari in de eerste plaats op zal inzetten? Verkopen! De financiële balans van de Brusselaars kleurt namelijk dieprood. De eerste dagen en weken van de winterperiode staan in het teken van overbodige spelers van de hand doen. Voor jongens als Knowledge Musona, Alexandru Chipciu, Isaac Kiese Thelin of Adrien Trebel lijkt snel een oplossing uit de bus te zullen komen. Pas daarna kan Anderlecht beginnen bouwen aan inkomende zijde.

Begin december haalde de Belgische recordkampioen wel al een versterking in huis. Amir Murillo (New York RB) moet zich profileren als rechtsback, al krijgt hij concurrentie van de heropgeviste Anthony Vanden Borre. Daarmee heeft Anderlecht al vijftig procent van het werk volbracht, want de positie van vleugelverdediger was precair. Aan de linkerzijde ligt nu dus de volgende prioriteit. Concrete namen lekten daar voorlopig nog niet uit.

Gezien de tekortkomingen van Roofe en de mysterieuze situatie rond Landry Dimata gaat Anderlecht tot slot ook graag op zoek naar een extra, liefst doeltreffende spits. Die lopen, zeker in de wintermaanden, niet dik bezaaid. Yohan Boli van Sint-Truiden wordt nu al enkele weken in verband gebracht met paars-wit. Recent vielen ook de naam van Mustapha Bundu, een 22-jarige spits van het Deense Aarhus FG, en Musa Barrow, aanvaller bij Atalanta Bergamo. Of zij de voorhoede van voldoende kwaliteit zullen voorzien, blijft echter een open vraag.

Transfergeruchten rond Anderlecht:

IN: Yohan Boli (Sint-Truiden), Mustapha Bundu (Aarhus), Musa Barrow (Atalanta)
UIT: Alexandru Chipciu (FK Gaziantep), Elias Cobbaut (Atalanta), Knowledge Musona (KAS Eupen, Mamelodi Sundowns), Emmanuel Sowah (KAS Eupen), Isaac Kiese Thelin (Malmö), Adrien Trebel (Al Shabab)

Al afgerond:

IN: Amir Murillo (New York RB)
UIT: / 

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Op welke positie heeft Anderlecht absoluut versterking nodig?

(462 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws