Vandevoordt schrijft nu al historie als jongste doelman ooit in Champions League

Vandevoordt schrijft nu al historie als jongste doelman ooit in Champions League

10-12-2019 17:55 Laatste update: 18:21
1

Het gaat erg snel voor Maarten Vandevoordt. Vorige week pas zijn debuut voor KRC Genk in het bekerduel met Royal Antwerp FC, afgelopen weekend dan voor het eerst in actie in een competitieduel (tegen Cercle Brugge) en dinsdagavond start de doelman zowaar in de Champions League. En dat is een record: Vandevoordt wordt de jongste doelman ooit op het kampioenenbal!

Hannes Wolf liet eerder verstaan dat Vandevoordt vanaf nu het nummer één is bij Genk. Die belofte maakt de Duitser ook waar in de Champions League: op bezoek bij Napoli SSC start het jeugdproduct opnieuw in de basis. Met zijn zeventien jaar en 287 dagen is onze landgenoot de eerste keeper onder achttien jaar in de CL.

Vandevoordt neemt zo een record af van ... Mile Svilar, nog een Belgische doelman. Het jeugdproduct van RSC Anderlecht maakte in oktober 2017 zijn allereerste opwachting in de CL, met Benfica tegen Manchester United (0-1). Op dat moment was Svilar achttien jaar en 51 dagen oud. Sindsdien geraakte de carrière van Svilar niet meteen van de grond.

Voorgangers die wél een knappe carrière uitbouwden en vroeg debuteerden in het kampioenenbal, zijn er voldoende. Iker Casillas bijvoorbeeld. Het clubicoon van Real Madrid mocht op zijn achttiende al zijn debuut maken op het hoogste niveau voor de Koninklijke. In de top-tien staan verder ook onder meer David De Gea en Pepe Reina.

Belgische link
Piepjonge voetballers bij Belgische clubs, het lijkt een succesverhaal in de Champions League. Niet alleen de jongste doelman, maar evenzeer de jongste veldspeler kwam immers uit voor een ploeg uit ons land. In het seizoen 1994-1995 liet RSC Anderlecht Céléstine Babayaro opdraven op bezoek bij Steaua Boekarest. Babayaro was toen nog maar net zestien jaar geworden! Nadien werd dat record dus niet meer gebroken.

Youri Tielemans deed in oktober 2013 nochtans aardig zijn best. De huidige Rode Duivel schoot bij Anderlecht als een komeet naar het voetbalfirmament en mocht dat ook in de CL laten bewonderen. Op zijn zestien jaar en 148 dagen mocht Tielemans voor het eerst proeven van topvoetbal tegen Olympiakos. Een succes werd dat niet: Anderlecht verloor met 0-3. Vandevoordt zal ongetwijfeld hopen dat het straks beter loopt.

Een overzicht van de jongste spelers in de CL vind je hier.

No Poll