UPDATE: Anderlecht betwist strafmaat: ‘Dat kost ons meer dan 1 miljoen euro’

UPDATE: Anderlecht betwist strafmaat: ‘Dat kost ons meer dan 1 miljoen euro’

25-04-2019 14:48 Laatste update: 14:49
70

Donderdag moest RSC Anderlecht voor de Geschillencommissie verschijnen. Paars-wit moest zich verantwoorden voor de gestaakte match tegen Standard. Bondsprocureur Kris Wagner eiste vier straffen tegen Anderlecht. 

Natuurlijk vroeg Wagner donderdag een 5-0 forfaitnederlaag voor Anderlecht. Daarna wil de bondsprocureur dat paars-wit een boete van 5.000 euro gaat betalen.

Als het van Wagner het voor het zeggen heeft, moet Anderlecht ook een match achter gesloten deuren spelen. Tot slot wil Wagner ook een alternatieve sanctie. In de komende zeven matchen moet Anderlecht preventieve maatregelen nemen tegen haar fans. Dat meldt Christophe Franken, journalist van La Dernière Heure.

Schade beperken
Anderlecht probeert ondertussen de schade te beperken. Via advocaat Luc Deleu hoopt paars-wit de Geschillencommissie om mild te zijn. “Het is pas de eerste keer dat onze fans zoiets doen. Onze fans gedragen zich normaal goed, zelfs als anderen nog verder over de schreef gaan. We proberen de daders te identificeren, maar dat lukte nog niet door de rook. Er is trouwens twijfel of dit wel de 'echte' fans zijn van Anderlecht.”

Update 25/04, 14u48: Advocaat Deleu gaat niet akkoord met de straf dat Anderlecht een wedstrijd achter gesloten deuren moet spelen. Bij de forfaitscore legt Anderlecht zich nog neer. "2-0 of 5-0, dat maakt weinig uit. En de alternatieve maatregelen onderschrijven we”, wordt Deleu geciteerd door Sporza.

"Ook met de boete hebben we geen probleem", vervolgt Deleu. "Maar de match achter gesloten deuren betwisten we. Die sanctie snijdt niet de hooligans in het vel, maar wel de economische leefbaarheid van de club. Een thuismatch zonder fans kost RSC Anderlecht meer dan een miljoen euro."