Pro League trekt aan de alarmbel na zware rellen: Stewards mogen niets

Pro League trekt aan de alarmbel na zware rellen: "Stewards mogen niets"

Gepubliceerd: maandag 15 april 2019 om 13:45ma 15-04-2019 om 13:45

Laatste update: maandag 15 april 2019 om 13:54ma 15-04-2019 om 13:54

Afgelopen vrijdag werd Standard - Anderlecht na amper een halfuur stilgelegd. De fans van Anderlecht hadden genoeg gezien en gooiden vuurpijlen op het veld. De Pro League wil ingrijpen door stewards meer bevoegdheden te geven.

De Pro League doet die plannen uit de doeken bij Sporza. "Stewards mogen niets, ze hebben meer bevoegdheden nodig. Ze weten vanuit hun jarenlange ervaring goed genoeg wie de risicogroepen zijn, hoe Bengaals vuur eruit ziet en waar supporters het materiaal wegsteken. Het gaat er vooral om dat hun bevoegdheden uitgebreid moeten worden. Stewards moeten de autoriteit krijgen om doortastender te fouilleren en moeten ook de identiteitskaart kunnen vragen", wordt daar aangegeven.

Nu heeft enkel de politie die bevoegdheden. De politie is dan ook in grote getale aanwezig bij risicowedstrijden, wat enorm duur is. De Pro League wil dat het zwaartepunt van de beveiliging bij de clubs zelf komt te liggen. Vorig jaar sloten de 24 profclubs samen ongeveer honderd van hun eigen supporters uit. 

Plaats een reactie

maandag 15 april 2019 om 13:49
Wat voor zever is dat nu weer en waarom dient de politie dan nog
Ik heb de indruk dat bij de stewards in luikwel oudgediende hooligans zitten
daar word altijd het slechte voorbeeld gegeven
Vind ik leuk
Brubru +6097
maandag 15 april 2019 om 14:06
Jan het is mooi en het siert je dat je opkomt voor je ploeg.

Alleen, de stewards in de uitvakken zijn wel stewards van de bezoekende ploeg dus Anderlecht!
Vind ik leuk
CL +213
maandag 15 april 2019 om 14:07
Jan, wat voor onzin kraamt U nu weer uit
[Reactie gewijzigd op maandag 15 april 2019 om 14:08]
Vind ik leuk
Rij +91
maandag 15 april 2019 om 17:59
Tis altijd iemand anders geweest eh.
Met uwe indruk is dus wel veel mis!
Zijn jullie stewards dan miss oudgediende hooligans, aangezien die de controle in uitwedstrijden doen?
Vind ik leuk
Rune1891 +7461
maandag 15 april 2019 om 13:51
Vorig jaar sloten de 24 profclubs samen ongeveer honderd van hun eigen supporters uit.

Van die honderd zijn er wss een stuk of 30 voor absurde of belachelijke redenen! Bij Waregem kreeg er 1 een stadionverbod omdat hij bij een goal had rechtgestaan op de safety barrière in het staanvak, bij oostende 2 omdat ze bij een goal in de hekkens waren geklommen, bij ons 1 omdat hij het stoeltje voor hem per ongeluk had gebroken bij een goal (stoeltje was gebarsten) en zo kan ik nog voorbeelden geven van sv 's die zijn uitgesproken voor vreugdehandelingen, niet voor agressie maar voor mensen die zich efkes laten gaan in hun vreugde... daarmee creëer je als organisatie zelf een slecht klimaat en zie je overal vlaggen met "stop stadionverboden" opduiken...
Hou die verboden voor de supporters die ECHT over de schreef gaan ipv gemakkelijke doelwitten uit te kiezen en dan te stoefen met je cijfers!!

En ja, stewards moeten meer mogelijkheden krijgen maar dan wel gekoppeld aan een degelijke opleiding en degelijke vergoeding want voor wat ze nu krijgen moet je ook gewoon gek zijn om het risico te lopen om den "djoef van de week" op je gezicht te krijgen
Vind ik leuk
j.caesar +1976
maandag 15 april 2019 om 17:06
De agenten van G4S zijn klaar om die taak over te nemen; maar die kosten geld natuurlijk en bij de prol league moet alles gratis voor niets
Vind ik leuk
Olli +419
maandag 15 april 2019 om 13:53
Dat gaat fout aflopen als men dat doordrukt.
Vind ik leuk
maandag 15 april 2019 om 13:57

Hierbij mijn reactie op gebeurde triestige voetbalavond in zogenaamde klassieker Standard-Anderlecht.

Bewijs dat deze actie vooraf gepland werd en niet alleen door de kleine man(zelfs van bedrijfsleiders tot advocaten kinderen e.a. , met macht en geld ) en dat alles in stadion binnengebracht met en van hulp... en verborgen in broek, Bh's of andere intieme delen. Stewards opleiden is goed, maar brengt geen oplossing door ontbreken van alleen incognito veiligheidsmensen,camera's vóór of rond rookgordijn en geen politie in tribunevakken. De harde kernen lachen met veiligheidszones(vereist door Uefa) t.o.v. de vrijwilligers-stewards die grootste respect verdienen. Grootse straffen moeten NU uitgevoerd worden vooral t.o.v. betrokken fans Anderlecht, maar ook bij organisateurs van thuismatch bij Standard die ook sanctie's verdienen. Alles moet voorgang krijgen,helaas ten koste van matchen zonder publiek in de stadions, pas dan komen er gevolgen van de daden in en rond stadions . Ook na voorgaande gelijkaardige feiten in Charleroi.
Vind ik leuk
VeeDeeVee +20283
maandag 15 april 2019 om 14:13
Of misschien vuurwerk gedeeltelijk legaal maken in samenspraak met brandweer. Bij Charleroi gaat dat al jaren zonder incidenten. Ook bij Gent is er vaak georganiseerd vuurwerk. Iets dat 'mag', gaat minder snel stiekem gedaan worden, dat is bij alles zo.
Vind ik leuk
j.caesar +1976
maandag 15 april 2019 om 17:08
Zever van de bovenste plank. Vuurwerk is en blijft gevaarlijk en zou gewoon moeten verboden worden in België
Vind ik leuk
j.caesar +1976
maandag 15 april 2019 om 17:07
De stewards van Anderlecht zijn verantwoordelijk voor hun eigen eigen supporters. Standard heeft daarmee niets te maken man !
Vind ik leuk
maandag 15 april 2019 om 14:01
Niet akkoord, de Belgische wetgeving komt tekort.
Vind ik leuk
j.caesar +1976
maandag 15 april 2019 om 17:09
De pro league komt te kort, niet de Belgische wetgeving. De politiebewaking bij voetbalwedstrijden kost al meer dan 10 miljoen per seizoen. Is dat niet genoeg ? Ter info grote evenement zoals Pulkkelpop, Tomorrowland e.d. schakelen bevoegde privé bewakingsdiensten in op eigen kosten; waarom kan het voetbal dat niet ?
[Reactie gewijzigd op maandag 15 april 2019 om 17:11]
Vind ik leuk
VeeDeeVee +20283
maandag 15 april 2019 om 14:12
Ze kunnen nogal overdreven hoor. In elk stadion hangen haarscherpe camera's, haal die pipo's dan er meteen uit tijdens de wedstrijd (kapje op of niet).

Er zijn echt wel genoeg controles aan de stadions. En als je iedereen tot op de onderbroek gaat fouilleren, ga je overal nog véél supporters verliezen. Straf diegenen die iets mispeuteren, maar laat de rest (het merendeel) gewoon geniet van de sfeer en het voetbal.
Vind ik leuk
j.caesar +1976
maandag 15 april 2019 om 17:12
Harde feiten vragen om harde maatregelen. Als dat gespuis uitgeschakeld wordt, ben ik zeker dat er mensen TERUG naar de stadions zullen komen.
Vind ik leuk
VeeDeeVee +20283
maandag 15 april 2019 om 17:19
We moeten het nu niet erger maken dan het is. Tegenover de jaren 90 zijn de huidige voetbalfans echt wel braafjes.
Vind ik leuk
DirkRAFC1 +2361
maandag 15 april 2019 om 14:37
Je smokkelt op verplaatsing geen zevenduizend vuurpijlen in een stadion binnen zonder hulp of medeweten van die eigen stewards, dat maak je me gewoon niet wijs.
Stewards politionele bevoegdheden gaan geven is echt de oplossing niet, dat kan naar mijn mening volgens onze huidige wetgeving ook helemaal niet.

Verbeter me als ik het verkeerd heb maar de supporters van Anderlecht die vrijdag in het bezoekersvak zaten zijn daar wellicht enkel geraakt via de fameuze combi-regeling.

Bij mijn weten houdt dit onder meer in dat zij om te beginnen eerst en vooral een ticket hebben moeten aanschaffen via de ene of de andere supportersclub waarbij ze aangesloten dienen te zijn.
Ze hebben zich daar dus eerst moeten registreren.
Naar goede gewoonte moet een supportersclub volgens mij niet enkel het aantal tickets opgeven maar ook een lijst met namen voor wie die tickets bestemd zijn.

Ik ben van mening, en dat geldt niet alleen voor Anderlecht maar in het algemeen, dat de supportersclubs mede verantwoordelijk zijn voor al wie er onder "hun vlag" op een bus stapt om naar een uitwedstrijd te gaan zien.
Zij horen tenslotte te weten aan wie van hun leden zij tickets afleveren.

Ik heb me als Antwerpsupporter in het verleden ook regelmatig moeten schamen voor het rapaille dat dacht mijn club op hun manier te moeten "vertegenwoordigen" maar ondanks alle registraties, controles enz. bleken er naast de echte supporters die het wel goed menen met hun club, want die zijn er uiteraard ook, toch ook weer steeds dezelfde groepen of individuen met minder goede manieren in de bezoekersvakken te zitten.
Keer op keer opnieuw...

Wat Antwerp betreft lijken de zaken verbeterd te zijn, maar of dat een gevolg is van de positieve resultaten of dat de club daar zelf eerst op één of andere manier voor heeft moeten ingrijpen daar heb ik het raden naar.

Mij lijkt het in ieder geval duidelijk dat wanneer je een supportersclub de "macht" geeft om tickets te verdelen zij daar ook mede verantwoordelijk voor dienen te zijn.

Verder ben ik van mening dat ook tickets voor uitwedstrijden enkel maar aan vaste abonnees verkocht zouden mogen worden.
Zonder abonnement geen ticket voor een uitwedstrijd.
Steek jij als abonnee zaken op verplaatsing uit die niet door de beugel kunnen, abonnement intrekken en ongeldig maken voor de rest van het seizoen.
Zonder pardon, de vraag naar abonnementen is groter dan het aanbod dus we zullen zeker wel iemand vinden die beter opgevoed is om de vrijgekomen plaats in te nemen.
Personen die met hun abonnement tickets voor een ander, die zich niet kan gedragen, aanschaffen : idem dito.

En wat stewards betreft: Ik heb hier zowel uit 1A als 1B en bij ongeveer wel elke club al stewards bezig gezien die, zodra er iets gebeurt, zo hard de andere kant proberen op te kijken dat het wel moet opvallen.
Sorry, dat zijn geen stewards maar mensen die de goedkoopste manier gevonden hebben om een wedstrijd bij te wonen en daar als bonus nog een fluo vestje bij krijgen.
Haal die er om te beginnen al eerst eens tussen uit, geef wat er overblijft de middelen om beter onderling met elkaar te communiceren en duidt voor elke tribune een verantwoordelijke aan die op zijn beurt contact houdt met de ordediensten in het geval dat nodig mocht zijn.

En gooi Coucke buiten op de Pro League; Het is overal zever waar hij komt! ;-)
[Reactie gewijzigd op maandag 15 april 2019 om 14:40]
Vind ik leuk
j.caesar +1976
maandag 15 april 2019 om 17:02
Je gaat toch geen bevoegdheden geven aan gasten die stewards zijn tegen beter weten in ! Er zijn gespecialiseerde firma's zoals G4S met degelijk personeel maar die kosten natuurlijk een centje meer en de pro league wil alles gratis voor niets.
Vind ik leuk
Jo Bamps +21
dinsdag 16 april 2019 om 05:41
Eerlijk gezegt vind ik dit pure bullshit! Alle respect voor steward maar het is en blijft een vrijwilligers job. Als ze willen dat deze mensen meer doen, dat ze dan hun ook betalen. De varkens in blauw worden betaald voor deze bevoegdheden, stewards staan er voor hun plezier en hun liefde voor de ploeg en het "beroep".
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws