Scouten in Nederland: 11 potentiële aankopen voor de top van de Jupiler Pro League

Scouten in Nederland: 11 potentiële aankopen voor de top van de Jupiler Pro League

06-04-2019 23:15 Laatste update: 09:45
12

Waar er vroeger werd opgekeken naar de Eredivisie, ligt de Jupiler Pro League qua niveau in balans met de Nederlandse competitie. In Nederland wordt er zeker ook niet meer neergekeken op de JPL. Veelbelovende spelers uit de Eredivisie staan daarom steeds meer open voor een transfer naar een Belgische topclub. VoetbalPrimeur.be  richt het vizier op onze noorderburen en tipt de ploegen uit de top-6.

Michel Vlap (Ned)
Club: SC Heerenveen
Leeftijd: 21 jaar
Marktwaarde: 4 miljoen euro

Woensdag werd bekend dat Vlap zich in de kijker heeft gespeeld bij Anderlecht. Paars-wit ziet in de 21-jarige jeugdinternational van SC Heerenveen de ideale spelmaker voor de toekomst. Vlap maakt dit seizoen indruk met zijn techniek en neus voor de goal. Zo was de aanvallende middenvelder dit seizoen al goed voor liefst 14 goals en 6 assists. Heerenveen is niet zijn plafond en een club als Anderlecht lijkt zeker niet te hoog gegrepen.

Sam Lammers (Ned)
Club: SC Heerenveen (gehuurd van PSV)
Leeftijd: 21 jaar
Marktwaarde: 6 miljoen euro

We schakelen door naar een ploegmaat en leeftijdsgenoot van Vlap, spits Sam Lammers. Samen worden ze al een koningskoppel genoemd. Vlap en Lammers weten elkaar blindelings weten te vinden. Mede dankzij Vlap was ook Lammers al 14 keer (25 optredens) trefzeker in de Eredivisie. Het knappe aan Lammers is dat hij zowel met links als rechts uitstekend kan afronden. Bovendien is hij zeer doelgericht. Vanwege zijn talent wordt hij gezien als de toekomstige spits van PSV, dat hem dit jaar uitleent aan Heerenveen. Als hij terugkeert, is het niet goed voor zijn ontwikkeling om tweede viool te spelen achter Eredivisie-topschutter Luuk de Jong (28). Misschien kan hij nog een jaar rijpen in de top van België?


Alexander Isak (Zwe)
Club: Willem II (gehuurd van Borussia Dortmund)
Leeftijd: 19 jaar
Marktwaarde: 3 miljoen euro

Met 10 goals in zijn eerste 10 Eredivisie-optredens de nieuwste sensatie op de Nederlandse velden. Isak hielp Willem II bovendien aan de eerste bekerfinale sinds 2005. Hij vestigde zelfs al een Eredivisie-record. Het is direct duidelijk waarom Borussia Dortmund in januari 2017 circa negen miljoen euro betaalde voor de toen pas 17-jarige spits. De verwachtingen zijn hoog. In thuisland Zweden wordt hij steevast omschreven als de 'nieuwe' Zlatan Ibrahimovic. Met zijn 1.90 is hij lang, doch behendig en snel. En het belangrijkste: Isak blijft uiterst koelbloedig voor doel. Isak heeft zonder twijfel een grote toekomst voor zich, maar voor Dortmund lijkt hij nog niet klaar. Het ligt in de lijn der verwachting dat hij ook na de zomer elders ervaring mag opdoen. En waarom dan niet bij ons?

Nasser El Khayati (Mar)
Club: ADO Den Haag (Ned)
Leeftijd: 30 jaar
Marktwaarde: 4 miljoen euro

In 2014/15 amateur, nu een uitblinker op het hoogste niveau. El Khayati is niet alleen een baltovenaar, hij is ook nog eens bepalend met veel goals en assists. Hij was tot op heden betrokken bij 21 goals (14 doelpunten, 7 assists), waarmee hij op plek 6 staat in de ranglijst. De top-5 speelt bij Ajax of PSV. Zonder El Khayati had ADO, dat nu plek 13 bezet, zich veel grotere zorgen om degradatie moeten maken. ADO zal haar uitblinker absoluut willen behouden, al kan de club vaak moeilijk nee zeggen tegen miljoenenaanbiedingen. Enkele miljoenen voor een dertiger is veel, maar in zijn geval is het op het oog een goede investering.


Teun Koopmeiners (Ned)
Club: AZ Alkmaar
Leeftijd: 21 jaar
Marktwaarde: 5 miljoen euro

Van oorsprong een verdedigende middenvelder, maar dit seizoen door zijn John van den Brom (ex-Anderlecht) omgeturnd tot centrale verdediger. Koopmeiners is sterk in de passing, waardoor hij van achteruit veel voetbal toevoegt aan de opbouw van nummer drie AZ. Koopmeiners durft ook in te schuiven en soms verwoestend uit te halen met zijn krachtige linker als hij de kans krijgt. De vaste waarde bij de nationale U21 is ook een specialist als het aankomt op standaardsituaties. Zodoende heeft hij toch al 7 goals achter zijn naam in het lopende seizoen.

Guus Til (Ned)
Club: AZ Alkmaar
Leeftijd: 21 jaar
Marktwaarde: 5 miljoen euro

AZ heeft een uitstekende jeugdopleiding en ook Guus Til is daar een product van. Til is een box-to-box middenvelder die vaak op het juiste moment voor de goal opduikt. Zo kwam hij vorig seizoen tot 9 competitiegoals, momenteel staat de teller al op 10. En dat terwijl hij voor de winterstop in een dip zat. Til verdween daarom ook even uit beeld bij het grote Oranje, waar hij in maart 2018 voor debuteerde tegen Portugal (3-0 winst). Naar verwachting blijft dit niet zijn enige interland. Til kan zich op de kleine ruimte nog verbeteren, maar er is potentie. Het is daarom de vraag wanneer hij de volgende stap gaat zetten. Til ligt bij AZ nog vast tot medio 2023, dus de vraagprijs kan een obstakel vormen.

Brandley Kuwas (Cur)
Club: Heracles Almelo
Leeftijd: 26 jaar
Marktwaarde: 3,5 miljoen euro

Waarschijnlijk technisch de beste speler in de Eredivisie. Net als El Khayati kan hij toveren met de bal en passeert hij tegenstanders alsof ze er niet staan. De 26-jarige rechtsbuiten combineert dat met een hoog rendement, want voor het derde jaar op rij schrijft hij dubbele cijfers qua assists. Kuwas pikt ook regelmatig zijn goals mee. In het huidige jaargang mocht hij al 8 keer juichen, een persoonlijk record. Het is eindelijk verwonderlijk dat niemand de international van Curaçao heeft opgepikt bij middenmoter Heracles Almelo. Hier ligt een opportuniteit voor de deelnemers aan Play-Off 1.


Damil Dankerlui (Ned)
Club: Willem II
Leeftijd: 22 jaar
Martkwaarde: 750.000 euro

Dankerlui koos begin 2018 voor Willem II, nadat duidelijk werd dat hij niet door zou breken bij Ajax, waar hij bijna 7 jaar voor actief was. Dankerlui heeft een uistekende keuze maakt, want de rechtsback ontwikkelt zich stormachtig bij de bekerfinalist. Hij dendert langs de flank en is goed in de eindfase. Dankerlui leverde zo al 7 assists af. Enkel PSV-linksback Angelino (8 stuks) doet het als verdediger beter. Dat zit wel goed. Defensief kan hij zich nog verbeteren. Daartegenover staat het voordeel dat hij ook op links uit de voeten kan.

Alexei Koselev (Mol)
Club: Fortuna Sittard
Leeftijd: 25 jaar
Marktwaarde: 1,5 miljoen euro

Mocht een Belgische topclub nog een goede keeper zoeken, dan zouden wij Alexei Koselev van Fortuna Sittard adviseren. Koselev blinkt wekelijks uit bij promovendus Fortuna Sittard. Door de zwakke defensie voor hem werd hij al 64 keer gepasseerd, maar dat hadden er veel meer kunnen zijn. De nationale nummer één van Moldavië is een belangrijke reden waardoor Fortuna Sittard nog in de veilige zone staat. Zijn lengte (2.00m) is een groot pluspunt, net als zijn uitstekende reflexen. Die toonde hij recent tegen wereldkampioen Frankrijk, waar hij onder meer Paul Pogba versteld liet staan. Bovenal is Koselev ook nog eens betaalbaar.

Deroy Duarte (Ned)
Club: Sparta Rotterdam
Leeftijd: 19 jaar
Marktwaarde: 750.000 euro

VoetbalPrimeur.be denkt ook zeker aan de tweede afdeling, waar Club Brugge afgelopen zomer in de persoon van Arnaut Danjuma een pareltje ontdekte. In het verleden kwamen ook Nacer Chadli en Dries Mertens in de tweede divisie tot bloei. In de huidige Keuken Kampioen Divisie is Deroy Duarte een speler van wie veel wordt verwacht. Duare is actief bij Sparta Rotterdam, een kweekvijver van talent. Duarte debuteerde op zijn 18e in de hoofdmacht en kwam in 2017/18 direct tot 25 duels in de Eredivisie (3 goals). Sparta degradeerde, maar Duarte bleef zijn club trouw. De centrale middenvelder met veel dynamiek en zelfverzekerdheid speelde zich al in de kijker bij het Italiaanse Udinese. Daarnaast kwam hij twee keer in actie voor Oranje U21, waar hij deel uitmaakt van een nieuwe lichting. Het is komende zomer wachten op aanbiedingen.


Aitor Cantalapiedra (Spa)
Club: FC Twente
Leeftijd: 23 jaar
Marktwaarde: 350.000 euro

Aitor Cantalapiedra maakt het elftal namen compleet. FC Twente is hard op weg om na één jaar weer terug te keren in de Eredivisie. Zes speeldagen voor het einde bedraagt de voorsprong op Sparta acht punten. Aitor Cantalapiedra heeft een belangrijk aandeel in de goede resultaten. Na 31 optredens staat de teller bij de 23-jarige Spanjaard op 13 goals en 8 assists. Uitstekende cijfers voor een flankspeler. Cantalapiedra speelde in de jeugdopleidingen van FC Barcelona, Villarreal en Sevilla. In eigen land redde hij het niet, maar in Nederland maakt hij met zijn snelheid en overzicht wel naam. Cantalapiedra wordt gezien als potentiële Eredivisie-smaakmaker. In dat geval is hij ook goed genoeg voor de JPL.

Bronnen voor marktwaarden: Transfermarkt.com