Als de coach zei: We gaan door tot 15.00 uur, zeiden ze: Man, doe niet zo gek

"Als de coach zei: We gaan door tot 15.00 uur, zeiden ze: Man, doe niet zo gek"

Gepubliceerd: woensdag 20 maart 2019 om 13:31wo 20-03-2019 om 13:31

Toptrainer André Villas-Boas denkt dat er een 'cultuurverandering' nodig is om profvoetballers meer uren te laten maken. De momenteel clubloze trainer stelt dat spelers voetbal als een hobby zien en niet als werk.

Villas-Boas vindt het opvallend dat voetballers zo weinig uren maken en trekt de vergelijking met andere sporten. "Het gaat om toewijding. Niet één voetballer besteedt zoveel aandacht aan zijn sport als andere topatleten, of het nu om de technische of psychologische kant gaat, voorbereiding of kennis over tegenstanders", aldus de oud-trainer van onder meer Chelsea en Tottenham Hotspur in gesprek met De Volkskrant.

"Zes, zeven uur dagelijks, dat haalt geen voetballer, en die gewoonte vloeit voort uit een cultuur van veertig jaar", vervolgt hij. Alleen bij de nationale teams is dat anders. "Want daar hebben spelers verder niets te doen. Dan heeft de trainer ze acht uur per dag tot zijn beschikking."

Villas-Boas is dan ook voorstander van een cultuurverandering in het voetbal. "Zo van: we zijn hier bij Ajax, we maken zeven uur per dag. Mijn tijd bij Chelsea en Spurs? Om 12.30 uur zat de dag erop. Als de coach zei: We gaan door tot 15.00 uur, zeiden ze: Man, doe niet zo gek."

Als het aan Villas-Boas ligt moeten spelers meer beschikbaar zijn voor hun clubs. "Niet voor marketing, maar voor zijn eigen ontwikkeling. Meer training, meer analyse, meer voorbereiding. Voetballers hebben hun talent, maar voetbal is een hobby voor ze. Geen beroep."

Plaats een reactie

FcRazor +1660
woensdag 20 maart 2019 om 13:49
Volledig mee eens. Er was ooit een tijd dat ik in een 'kampje' aan de rosten van de Maas nabij Namen stond en dat er geroepen werd dat de 'madammen' van RSCA eens kwamen spelen en dat geen enkele van hen nog maar aan de enkels kwam van iedereen die daar komt om zijn beroep uit te oefenen of te leren. De mannen die daar dag en nacht getraind (lees fysiek opgebouwd en mentaal sterk gemaakt worden) en geschoold worden, dat dat topsporters zijn, 24 op 24 uur als het moet.
Ik zal niet zeggen dat een voetballer het makkelijk heeft maar voor dat geld wil ik dat allemaal wel doen wat zij moeten doen. Alleen heb ik niet dat talent☺. Veel van die jongens weten niet wat ze hebben en dat is zelf hun schuld nog niet omdat ze nooit anders geweten hebben.
Ik ben voor Villas-Boas zijn gedachtengang.
[Reactie gewijzigd op woensdag 20 maart 2019 om 13:50]
Vind ik leuk
j.caesar +1923
woensdag 20 maart 2019 om 14:41
Voor hun loon zouden ze alvast moeten presteren; maar vaak hoor dat het een harde sport is en dat zij na het we-verplichting veel rust nodig hebben. Dan gaan ze de culturele toer op, meestal met FIFA xx ... 👹
Vind ik leuk

Bekijk het laatste nieuws