'Twee clubs laten politiekosten voor voetbalmatchen stijgen tot bijna 11 miljoen'

'Twee clubs laten politiekosten voor voetbalmatchen stijgen tot bijna 11 miljoen'

05-03-2019 14:11 Laatste update: 14:11
10

De Morgen meldt dat de politiekosten tijdens voetbalwedstrijden aanzienlijk zijn gestegen. Twee jaar geleden was het nog 6,2 miljoen euro en nu staat de teller maar liefst op 11 miljoen euro. Vooral Antwerp en Beerschot Wilrijk zouden hier verantwoordelijk voor zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) laat weten dat Antwerp en Beerschot Wilrijk de cijfers de hoogte laten injagen. Door hun terugkeer naar het profvoetbal zijn het aantal geregistreerde risicosupporters flink gestegen. Niet iedereen deelt die mening echter.

Kamerlid Brecht Vermeulen (N-VA) denkt dat er meerdere factoren meespelen. “Te vaak kiezen burgemeesters en politiezones voor véél agenten in plaats van dat aantal af te stemmen op de risicoanalyse.” Voor een wedstrijd tussen bijvoorbeeld STVV en Eupen is minder politie nodig dat bij Anderlecht-Club Brugge.

“Burgemeesters en korpschefs moeten bewuster omgaan met de inzet van agenten. Nu gebeurt dat niet omdat de overheid toch alles betaalt. De vraag zal op termijn steeds luider klinken om die kostprijs voor een stuk door te rekenen”, aldus Vermeulen.