Van Verschaeren tot Amrabat: de vijf lessen na Anderlecht - Club Brugge

Van Verschaeren tot Amrabat: de vijf lessen na Anderlecht - Club Brugge

25-02-2019 10:50 Laatste update: 10:53
18

Anderlecht - Club Brugge zorgden zondag voor een beklijvende topper, die eindigde op 2-2. Ontmoetingen tussen de twee rivalen zijn altijd leerrijk, en dat was nu niet anders.

Verschaeren houdt zich staande in toppers
Met Yari Verschaeren lijkt Anderlecht zijn broodnodige spelverdeler uit de eigen jeugd te halen. Het viel nog af te wachten hoe Verschaeren echte toppers zou verwerken, maar hij is met glans geslaagd voor dit examen. Eerder was hij ook al verdienstelijk op het veld van Standard.

Verschaeren draaide niet alleen mee, hij gaf soms ook zelf het tempo aan. Hij leed vrijwel geen balverlies en trakteerde het publiek op technische hoogstandjes. Verschaeren is op die manier niet meer weg te denken uit het basiselftal van Anderlecht, ook al is hij amper zeventien jaar oud. Hij wordt een belangrijk wapen voor Play-Off 1.

Amrabat groeit in zijn rol
Voor de wedstrijd was het bibberen bij de fans van Club Brugge, want Sofyan Amrabat dook weer op in het elftal. Benoît Poulain was geschorst, waardoor Ivan Leko weinig opties meer had. 

In zijn laatste wedstrijden in de defensie viel Amrabat alleen maar in negatieve zin op. Hij was niet scherp in duels, stapte verkeerd uit en liet ook opbouwend steek na steek vallen. Dat was nu allemaal weg. Amrabat speelde geconcentreerd en schoof in op de juiste momenten. Een hoopgevende prestatie die Leko blij zal stemmen.

O zo kwetsbaar op de backs
Anderlecht heeft duidelijk problemen tegen vaardige flankspelers zoals Krépin Diatta. Wat Fred Rutten ook probeert, geen enkele optie voldoet echt op de backposities.

Op rechts werd Dennis Appiah gebracht omdat hij verdedigend sterker is dan Alexis Saelemaekers. Dat ging evenwel ten koste van de aanval, want Appiah kreeg zoals wel vaker geen enkele bal goed voor. Op links liet Antonio Milic zich verschalken bij de 0-1 en zijn vervanger Elias Cobbaut ging de mist in bij de 2-2. Dat schiet natuurlijk niet op. Misschien eens Francis Amuzu proberen op de linksback?

Club kan de druk niet volhouden
Het recept van Ivan Leko was heel duidelijk in het Astridpark: de voetballend zwakke verdediging van Anderlecht onder druk zetten met heel veel loopwerk. Dat zorgde ook voor een ijzersterke 25 minuten van Club, waarin Anderlecht afgemaakt had moeten worden.

Club heeft namelijk de neiging om later in de wedstrijd terug te zakken. Geen schande, want hoge pressing verbruikt tonnen energie. Het probleem is echter dat Club niet echt een ploeg heeft om dichtbij het eigen doel te spelen. Daarvoor worden er in de eigen zestien te veel duels verloren. Leko zal dus een belangrijke tactische afweging moeten maken voor Play-Off 1.

Refs niet alert genoeg
Jonathan Lardot floot zondagmiddag niet bepaald zijn beste wedstrijd. Vooral Ivan Santini ontsnapte verschillende keren aan een kaart. Heel wat fans vonden dat de VAR had moeten tussenkomen, maar dit lag toch vooral in de handen van Lardot. De VAR mag namelijk alleen tussenkomen voor rood: geen rood geven telt in dit geval niet als clear error.

Ook Antonio Milic gebruikte overigens verschillende keren zijn hand om Emmanuel Dennis af te houden. Toen die ging klagen bij ref Lardot, kreeg hij zowaar zelf een gele kaart. Dat wijst niet meteen op een ref die de match aanvoelt, al was het protest van Dennis wel degelijk fors.