Cijfers tonen verschil Vanhaezebrouck en Rutten aan: het systeem vs. creativiteit

Cijfers tonen verschil Vanhaezebrouck en Rutten aan: het systeem vs. creativiteit

Gepubliceerd: zondag 10 februari 2019 om 09:27zo 10-02-2019 om 09:27

Laatste update: zondag 10 februari 2019 om 09:30zo 10-02-2019 om 09:30

Waar Hein Vanhaezebrouck niet in slaagde, moet Fred Rutten wél realiseren: de fans van RSC Anderlecht weer doen genieten van hun elftal. Hoewel de resultaten onder de Nederlander niet drastisch verbeterd zijn, is het spelbeeld wel veranderd.

Het Laatste Nieuws maakt een vergelijking tussen de laatste drie wedstrijden onder Vanhaezebrouck (Genk uit, Charleroi thuis, Cercle uit) en de eerste drie onder Rutten (Gent uit, Eupen thuis, Standard uit) op basis van cijfermateriaal. De conclusie luidt: 'Geen eindeloos gebrei meer'. Dat wordt weerspiegeld door het aantal doelpogingen. In de drie matchen onder Vanhaezebrouck lagen die gemiddeld op 11,3, bij Rutten is dat 14,7. Vooral de poging vanuit de grote rechthoek zijn opvallend verschillend: 5,3 versus 10,4.

Dat het percentage balbezit hoger ligt dan onder Vanhaezebrouck, is een opvallende tweede vaststelling. Liefst vijf procent hoger zelfs. Al moet daarbij wel genuanceerd worden dat Anderlecht vooral 'extra balbezit' verzameld heeft op de eigen speelhelft. Rutten heeft dan ook een logische filosofie: als je zelf de bal hebt, kan de tegenstander niet toeslaan.

Systeem vs. vrijheid
Tot slot is het duidelijk dat Rutten meer inzet op creativiteit, terwijl bij Vanhaezebrouck het systeem heilig was. Die verschuiving valt het best af te lezen uit het dribbelgedrag. Het aantal ondernomen dribbels lag de laatste weken hoger. Bovendien slaagden de Anderlecht-spelers er ook vaker in om hun tegenstander effectief te omspelen. Het mag dus duidelijk zijn: Rutten legt andere accenten dan Vanhaezebrouck.

Poll

Van welke speelstijl geniet jij het meest?

(371 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws