Samatta is de koning van Genk en gaat iconen Sonck en Vossen achterna

Samatta is de koning van Genk en gaat iconen Sonck en Vossen achterna

27-12-2018 15:24 Laatste update: 15:29
1

Ally Mbwana Samatta trekt 2019 in met de Gouden Stier op zijn rug. De spits van KRC Genk zette in 21 speeldagen vijftien keer de netten bol. Met die cijfers schiet hij zich in de clubgeschiedenis van de Limburgers.

Met zijn vijftien treffers doet Samatta momenteel ruim beter dan Hamdi Harbaoui (Zulte Waregem), Landry Dimata en Ivan Santini (beiden RSC Anderlecht), die alle drie op elf staan. Zo nam de Tanzaniaan alvast flink wat voorsprong op de concurrentie om ook in mei als topschutter gevierd te worden.

Zijn doelpuntenproductie is ook binnen Genk behoorlijk uniek. Slechts twee keer eerder scoorde een aanvaller van de huidige koploper in de Jupiler Pro League meer dan Samatta. Die eer viel Wesley Sonck (achttien goals eind 2002) en Jelle Vossen (zeventien goals eind 2010) te beurt. Ongetwijfeld deugddoend: beide keren veroverde Genk een half jaar later de titel.  

Overigens zit Samatta al aan meer dan vijftien goals in deze jaargang. Ook in de Europa League was de Afrikaan immers bijzonder trefzeker. Daar trof hij negen keer raak, waarvan zeven maal in de groepsfase. Samatta weet zelf eigenlijk ook niet waar die waterval aan doelpunten plots vandaan komt.