Albanezen openen rekening voor Xhaka en Shaqiri: 'Een absurde boete'

Albanezen openen rekening voor Xhaka en Shaqiri: 'Een absurde boete'

Gepubliceerd: dinsdag 26 juni 2018 om 19:50di 26-06-2018 om 19:50

De Albanese premier Edi Rama heeft zijn landgenoten opgeroepen geld te storten om de boete te betalen die de FIFA heeft opgelegd aan Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri. De Zwitserse internationals vierden hun treffers tegen Servië (2-1) op ongeoorloofde wijze, oordeelde de wereldvoetbalbond.

Xhaka en Shaqiri, spelers met Kosovaars-Albanese wortels, kregen van de FIFA ieder een boete van 10.000 Zwitserse frank (ruim 8.600 euro), omdat ze met hun handen een vogel nadeden, een verwijzing naar de dubbele adelaar in de vlag van Albanië. De verhoudingen tussen Albanië en Kosovo enerzijds en Servië anderzijds zijn nog altijd gevoelig.

Servië, dat de onafhankelijkheid van de voormalige Servische provincie Kosovo niet erkent, sprak van een provocatie. De FIFA beoordeelde de actie als 'onsportief gedrag' en besloot tot een boete. De Albanese premier Rama noemt dat absurd en heeft een speciaal bankrekeningnummer geopend onder de naam 'Wees niet bang voor de adelaar'.

Ook de burgemeester van Tirana uit kritiek op de straf van de FIFA. 'Het teken van de adelaar is - net als een high five of een duim omhoog - een manier om iets te vieren onder Albanezen, het land van de adelaars', schrijft Erion Veliaj op Twitter. Hij plaatste daarbij een foto van hem en Rita Ora, die eveens Kosovaars-Albanese roots heeft, waarop ze hetzelfde gebaar maken.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws