Frankrijk stuurt haar zonen uit op WK, België slechts één 'vreemde' zendeling

Frankrijk stuurt haar zonen uit op WK, België slechts één 'vreemde' zendeling

Gepubliceerd: dinsdag 12 juni 2018 om 23:50di 12-06-2018 om 23:50

De multiculturaliteit van onze samenleving vind je quasi nergens in die mate terug als in het voetbal. Ook op het WK zal dat duidelijk worden. Heel wat spelers komen immers niet uit voor het land waarin ze geboren zijn.

Liefst 82 van de 736 (ruim elf procent) van de geselecteerden voor de eindronde in Rusland zag het levenslicht in een ander land dan waar ze nu voor uitkomen. Amper veertien van de 32 landen hebben een volledige selectie die in eigen land in het leven kwam. Dé blikvanger bij uitstek op dat vlak is ongetwijfeld Marokko. Slechts zes van de 23 selectieleden werd geboren op Marokkaanse grond. Ook onder meer Tunesië (9), Portugal (7), Servië (5), Zwitserland (8) en Senegal (9) rekenen op heel wat krachten uit andere landen.

Sommige landen 'importeren', anderen doen aan 'export'. Neem nu Frankrijk. 29 (!) voetballers die hun eerste ademstoot in Frankrijk haalden, komen straks in Rusland uit voor een ander land. Vooral Marokko, Tunesië en Senegal profiteren gretig van de deskundige opleiding bij onze zuiderburen. In totaal zal 6,8 procent van de WK-gangers in Frankrijk geboren zijn, aangezien in de Franse selectie met Steve Mandanda (Congo) en Samuel Umtiti (Kameroen) ook twee 'inwijkelingen' zitten.

Belgische invloed
Hoe zit het nu met ons land? Hoewel de Rode Duivels een bijzonder multicultureel gezelschap vormen, werden ze allemaal geboren op Belgische bodem. Toch zal er in Rusland nog een extra Belg aantreden. Mehdi Carcela besliste al lang geleden dat hij voor Marokko zou uitkomen, maar de geboren Luikenaar heeft wel degelijk een Belgisch paspoort. De technicus werkte zelfs twee oefenmatchen af voor ons land, tegen Qatar (2009) en Kroatië (2010), alvorens voor Marokko te kiezen.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws