Controverse rond videoref heeft impact op komend seizoen: nieuwe puntensysteem

Controverse rond videoref heeft impact op komend seizoen: nieuwe puntensysteem

06-06-2018 10:52
5

Het sportwoord van 2018? Videoref. De vaak controversiële ingrepen van 'de mensen in het busje' deden de gemoederen in het Belgische voetbal hoog oplaaien. Dat heeft zijn weerslag op het puntensysteem waarop scheidsrechters beoordeeld worden.

Het Laatste Nieuws weet dat er een verandering komt in de quotering van onze scheidsrechterskorps. De voorbije jaargang kregen arbiters hoe dan ook een minder resultaat op hun rapport als ze de videoref consulteerden, zelfs indien diens beslissing correct was. Daardoor twijfelden scheidsrechters geregeld om de collega's voor het televisiescherm te raadplegen. Dat hiaat verdwijnt nu uit de regels: zich tot de VAR wenden zal niet automatisch resulteren in een slechtere score.

"Het afgelopen seizoen was niet in alle wedstrijden een videoref voorzien. Je kan niet tegelijkertijd twee systemen gebruiken, eentje met en eentje zonder videoref. Dan krijg je namelijk onevenwicht in de eindafrekening. Dus hebben we er afgelopen seizoen voor gekozen om iedereen op dezelfde manier te beoordelen. Videoref of niet, ons quoteringsysteem bleef hetzelfde", verdedigt scheidsrechtersbaas Johan Verbist het oude systeem.

Nieuwe regels
"Volgend seizoen is er dan ook in alle wedstrijden een videoref", gaat hij verder. "We zijn nu bezig een ander puntensysteem op poten te zetten tegen volgend. Het zou eigenlijk niet mogen, maar ik ben er zeker van dat het bij sommigen een invloed had. Door de videoref word je tijdens een wedstrijd in plaats van erna meteen gewezen op de verkeerde beslissingen die je gemaakt hebt. Tijdens een match weet je al dat je quotering minder zal zijn. Dat neem je voor de rest van de wedstrijd mee."