'De crew van Club Brugge is het sterkst, die van Antwerp zijn gaan lopen'

'De crew van Club Brugge is het sterkst, die van Antwerp zijn gaan lopen'

21-10-2017 10:49
1

Club Brugge versus Antwerp is ook een strijd tussen hooligans. De Brugse East Side kijkt al meer dan dertien jaar uit naar de confrontatie met de Antwerpse X-side. De politie wil gevechten voorkomen, maar die dreigen toch te gaan gebeuren.

Beide supporterskernen kenden al verschillende confrontaties in en naast het stadion. De grootste was misschien wel 'de Slag om Massenhoven' op 29 april 2001. Club won op Antwerp met 0-1 "Die dag kwam alles samen wat mij aantrok in het hooliganisme", zegt Thierry Dodici, een hooligan van Club Brugge in Het Laatste Nieuws.

"Een tegenstander voor wie je respect hebt omdat hij tóch opdaagt voor een krachtmeting, spanning die de hele dag wordt opgebouwd, de match en daarna de kick van de knokpartij, het kat-en-muisspel met de politie, een slimme strategie om die van Antwerp uit hun kot te lokken en ons numerieke overwicht te verstoppen."

Overwinning Club
De Slag om Massenhoven lijkt ook een grote overwinning voor Club Brugge geweest te zijn. Zo ziet Dodici het toch. "Dáár hebben we het beslist, wie de sterkste groep was: wij dus, want de Antwerp-crew is gevlucht. En dat zijn we nog altijd", vertelt hij.

Die bekende clash kende uiteindelijk een serieuze gerechtelijke staart. 154 hooligans werden opgepakt en stonden zeven jaar later voor de rechter. 151 beklaagden werden schuldig bevonden, 120 daarvan kwamen er vanaf met opschorting, 31 anderen kregen werk- en celstraffen.