Gooit Racing Genk zijn geld over de balk? Totaal vertekend beeld

Gooit Racing Genk zijn geld over de balk? "Totaal vertekend beeld"

20-10-2017 10:00

Racing Genk introduceerde deze week de whoop, een band die de spelers dragen om al hun inspanningen te kunnen meten. De band zou zelfs kunnen meten hoe lang de spelers slapen. Onzin, zo weet slaapexpert Annelies Smolders.

In Het Belang Van Limburg geeft Smolders aan dat de whoop dat helemaal niet kan. "Met zo een armband kan je nooit een objectieve slaapmeting nabootsen. Als wij een meting doen, moeten we er 's nachts voortdurend op toekijken dat er nergens een plakker of sensor is losgekomen, want dat geeft een totaal vertekend beeld."

Het systeem kan ook op andere manieren falen. "Toen ik onlangs een van die armbanden testte, moest ik naar de tandarts. Ik lag er dus muisstil in de tandartsstoel. Mijn armband gaf achteraf aan dat ik op dat moment in een diepe slaap had gezeten. Belooft de fabrikant 41 minuten méér slaap per nacht, zeg je? Ik kan me niet inbeelden dat die armband daarvoor verantwoordelijk is. Het omgekeerde zou ik eerder vermoeden, want de armband legt net de focus op het slapen en als je daaraan denkt, raak je moeilijker in slaap."

Momenteel is het ook niet te meten hoe veel slaap iemand nodig heeft. "Als ik lees: 'een mens heeft acht uur slaap nodig', dan steiger ik. Wie is 'de mens'? Iemand van veertien jaar heeft meer slaap nodig dan iemand van 60 jaar. Als je schoenmaat 42 hebt, loopt een schoen met maat 45 ook niet goed. Dus heeft het ook geen zin om iemand met een laat slaaptype vroeg naar bed te sturen. Dan ligt hij toch maar wakker want hij maakt op dat moment geen slaaphormoon aan. Misschien begint hij zo zelfs te piekeren over de wedstrijd van daags nadien. Bovendien meet de armband je gevoelens en gedachten niet, die hebben eveneens een grote impact op het moment dat je naar bed gaat."