Ryan en Genkenaar mogen blijven dromen van WK: sprookje Syrië ten einde

10-10-2017 14:50

Mathew Ryan (ex-Club Brugge) en Danny Vukovic zijn een stap dichter bij het WK in Rusland. Australië was dinsdag met 2-1 te sterk voor Syrië. De Socceroos hadden echter 120 minuten nodig om de laatste fase van de kwalificatie te bereiken.

De match in Sydney was nauwelijks begonnen of Ryan werd al in minuut 6 gepasseerd. Omar Al Somah bleef na een messcherpe counter zeer koel en schoot de bal hoog in doel voorbij een kansloze Ryan. Australië was na de 1-1 in Syrië virtueel uitgeschakeld. Het thuisland reageerde echter razendsnel na de dreun. Net voor het kwartier kopte good old Tim Cahill (37) raak uit een prachtige voorzet van Matthew Leckie. 1-1 was ook de ruststand.

Australië ging in de tweede helft op zoek naar de voorsprong, maar keeper Ibrahim Alma was met enkele knappe reflexes een enorme sta-in-de-weg. Het was dan ook dankzij Alma dat de bezoekers verlengingen uit het vuur sleepten. Daarin ging het echter alsnog mis. Al na vijf minuten spelen kreeg Mahmoud Al Mawas zijn tweede gele kaart, waardoor de opdracht voor de uitgeputte Syriërs nog zwaarder werd. Australië drukte door en in minuut 109 groeide Cahill met zijn 50e interlandgoal uit tot de grote held.

Syrië kreeg in de ultieme slotfase nog één kans, maar Ryan zag tot zijn grote opluchting de harde vrije trap van Al Somah op de buitenkant van de paal belanden. Australië gaat zodoende door en zal tegen de nummer vier van de CONCACAF (de kwalificatie van Noord-en Midden-Amerika) strijden om een felbegeerd ticket. Panama is nu virtueel de tegenstander voor deze play-offs. Het is afwachten over Genk-doelman Danny Vukovic dan weer van de partij is. Na tien invitaties op rij, was hij dit keer niet opgeroepen door bondscoach Angelos Postecoglou.