Inkomen, salaris, bonussen, sponsors: het fortuin van Lionel Messi

Inkomen, salaris, bonussen, sponsors: het fortuin van Lionel Messi

27-06-2017 16:00

Achter de naam van de net 30 geworden Lionel Messi staan 37 hoofdprijzen, waarvan 29 met FC Barcelona en 8 individueel. De Argentijnse superster is echter niet de best betaalde speler ter wereld. VoetbalPrimeur duikt in zijn bankrekening.

Messi is al jaren - samen met Cristiano Ronaldo - de beste voetballer ter wereld en wordt daar rijkelijk voor beloond. Hij heeft één van de beste salarisstrookjes in de voetbalwereld, wordt gesteund door een groot aantal sponsoren en denkt alvast aan het leven na zijn carrière, ook al is Messi geheimzinniger dan Ronaldo over zijn inkomsten. Met een jaarlijks inkomen van 76,5 miljoen euro bezet Messi de derde plaats op de lijst met best betaalde sporters ter wereld. In 2016 boerde alleen Ronaldo beter met 83,2 miljoen. Tussen de twee voetballers in staat basketballer LeBron James (79 miljoen).

Lees ook: Wat verdient Cristiano Ronaldo: steenrijke superster breekt alle records

Salaris
Van de 76,5 miljoen euro die Messi in 2016 verdiende bestaat 47,7 miljoen euro uit salarissen en bonussen. Dat komt neer op een wedde van een slordige 635.000 euro per week, exclusief bonussen. Omdat in Spanje 52 procent belasting wordt geheven, houdt Messi wekelijks 306.000 euro over.

Alleen Ronaldo en Gareth Bale (beiden Real Madrid) en de 'Chinezen' Carlos Tévez, Ezequiel Lavezzi en Oscar verdienen meer. Daarbij moet worden aangetekend dat Messi in 2014 zijn laatste contract tekende, waardoor hij waarschijnlijk meer gaat verdienen als hij zijn handtekening zet in Camp Nou. Naar verluidt stuurt hij met zijn zaakwaarnemer aan op een weeksalaris van 800.000 euro, waardoor er nog altijd geen akkoord is bereikt. Zijn contract loopt over een jaar af.

Sponsors
Met vijf Ballon d'Ors op zak is Messi een extreem vermarktbare sporter en dat blijkt uit het grote aantal sponsordeals dat zijn management door de jaren heen heeft gesloten. In 2016 toucheerde de Argentijn 24 miljoen euro van sponsoren. Meer dan de helft daarvan komt van Adidas, met uitzicht op meer. Het Duitse sportmerk strikte hem onlangs voor zeven jaar tegen een bedrag dat kan stijgen naar 125 miljoen euro. Dat is bijna 18 miljoen euro per jaar. Messi staat verder onder contract bij grote multinationals als Pepsi, Samsung, Dolce & Gabbana, Gilette en Turkish Airlines.

 

Een bericht gedeeld door Leo Messi (@leomessi) op

Uitgaven
Onderdeel van het imago van Messi is dat hij bescheiden is. In tegenstelling tot Ronaldo geeft hij weinig prijs over zijn privéleven, houdt hij zijn auto's in de garage en heeft hij geen onderbroeken-, schoenen- en parfumlijn. Wel investeerde hij de laatste jaren in onroerend goed. In zijn geboortestad Rosario deed hij mee aan de bouw van luxueuze, afgesloten wijken buiten het centrum. Hoewel hij van zijn jaarlijkse inkomen 1 dag en 16 uur moet sparen voor een Audi R8 en na 4 dagen en 9 uur werken een privé-eiland kan kopen, is het onduidelijk wat Messi nog meer met zijn volle portemonnee doet.

Verder heeft Messi zijn eigen foundation, waarmee hij financiële support geeft aan de uitroeiing van Hepatitis C, terwijl hij erom bekendstaat goede doelen te steunen die kwetsbare kinderen en hun gezondheidszorg bovenaan de agenda hebben. Sinds 2004 is hij al ambassadeur van Unicef. Zijn misschien wel opvallendste uitgave was twee jaar geleden, toen hij vanwege achterstallige betalingen het salaris van drie beveiligers van de nationale ploeg van Argentinië voor zijn rekening nam.