VP Awards 2017: Uitblinker van Anderlecht moet vrede nemen met tweede plek

VP Awards 2017: Uitblinker van Anderlecht moet vrede nemen met tweede plek

31-05-2017 11:00
3

De lijnen zijn gesloten, de stemmen zijn geteld. De voorbije dagen gingen zowel jullie, de lezers, als de redactie van VoetbalPrimeur.be op zoek naar de beste speler uit de Jupiler Pro League van het huidige seizoen. Vandaag, woensdag, maken we de man op positie twee bekend: Leander Dendoncker van RSC Anderlecht.

Youri Tielemans stond misschien nog net een rijtje dichter toen het voetbaltalent werd uitgedeeld, maar met zijn ijzersterke fysiek, straffe spelinzicht en uitstekende voeten heeft Dendoncker zich geleidelijk aan op hetzelfde niveau gevoetbald. Dat was zeker en vast de visie van onze redactie. Bij VP zetten we Dendoncker op het hoogste plekje. Op jullie, onze lezers, maakte de marathonman nét wat minder indruk. Met een derde plaats kan het Anderlecht-product echter ook daar meer dan tevreden zijn. Zo rondt Dendoncker af op 171 punten, amper twee (!) minder dan de uiteindelijke laureaat.

Mooiste actie
Anderlecht – Manchester United 1-1 (13 april 2017)
Eerlijk is eerlijk: een regelrechte beauty was de late gelijkmaker van Dendoncker niet. Toch heeft de treffer een grote symbolische waarde voor hem. Allereerst typeert zijn doelpunt perfect de kenmerken van de middenvelder. Als je in de absolute slotminuten van een loodzware partij tegen een Engelse grootmacht nog op die wijze kan infiltreren én binnenbuffelen... Grote klasse.

Daarnaast betekende de kopbalgoal ook de definitieve doorbraak van Dendoncker. In de eerste plaats natuurlijk internationaal, en al zeker over het Kanaal. Maar ook in België bleek er een ommezwaai in de perceptie. Tot dan toe stond voornamelijk collega Tielemans (om begrijpelijke redenen) in de spotlights. Dendoncker heeft zich nu zonder schroom aan zijn zijde geschaard.

Conclusie VP
Als je alle minuten in de Jupiler Pro League volmaakt als lopende middenvelder bij de uiteindelijke kampioen, klop je al nadrukkelijk op de deur van de VP Award. Reken daar dan ook nog eens bij dat Dendoncker nooit ofte nimmer echt onder zijn niveau presteert. Dan heb je dus voldoende adelbrieven om tot beste man van het voorbije seizoen gekroond te worden. Aan het eind van de rit strandde Dendoncker dus op twee schamele puntjes van de trofee. Met een landstitel op de schouw zal dat ongetwijfeld net wat minder pijn doen.