Pro League heeft serieuze beloning klaar voor ploegen die inzetten op eigen talent

Pro League heeft serieuze beloning klaar voor ploegen die inzetten op eigen talent

22-03-2017 09:22
2

De Pro League wil meer inzetten op de eigen jeugd. Het heeft daarvoor ook een opmerkelijk plan klaar. De vijf eersteklassers die het vaakst spelers opstellen die in België zijn opgeleid, krijgen vanaf volgend seizoen een beloning.

Het Italiaanse MP&Silva betaalt vanaf volgend seizoen tien miljoen euro extra voor de televisierechten van het Belgische voetbal. De Pro League kan dus tien miljoen euro extra verdelen onder de eersteklassers. Dat gebeurt niet zomaar. Het heeft namelijk een speciaal voorstel in gedachten.

De Pro League wil namelijk ploegen belonen die Belgisch opgeleide spelers vaak opstellen. Een tiende van de tien miljoen: één miljoen euro dus, kan worden uitgedeeld aan de ploegen. De eersteklasser die in alle competities samen (reguliere competitie en Play-Off) leidt, krijgt 300.000 euro. Vier andere clubs kunnen ook een mooie bonus verdienen.

Extra voorwaarden
Daar zijn wel extra voorwaarden aan verbonden. Enkel spelers die voor hun achttiende verjaardag op zijn minst drie seizoenen aangesloten waren bij een Belgische club, komen in aanmerking. Met de finale van Play-Off 2 en de wedstrijd voor Europees voetbal wordt uiteraard geen rekening gehouden. Een beslissing is daarover nog niet genomen, maar veel ploegen zouden niet weigerachtig staan tegenover het idee.

Een beslissing is nog niet genomen, maar navraag leert ons dat de clubs niet weigerachtig staan tegenover het idee. Het opzet van de Pro League is dan ook nobel, zo klinkt het: het wil de eersteklassers motiveren om in te zetten op eigen talent.

De verdeling
1ste 300.000 euro
2de 250.000 euro
3de 200.000 euro
4de 150.000 euro
5de 100.000 euro