De Tien: Oranje-talenten die kunnen schitteren tijdens het EK 2016
Welke talenten vertegenwoordigen Oranje tijdens het Europees kampioenschap in Frankrijk?

De Tien: Oranje-talenten die kunnen schitteren tijdens het EK 2016

09-10-2014 10:10

Het toernooi is nog ver weg, maar de kwalificatie is in volle gang. Zo opportunistisch als Nederland is gaan we er ondanks de deceptie tegen Tsjechië (2-1) gewoon vanuit dat Oranje zich plaatst voor het Europese eindtoernooi. Deze tien spelers zouden de uiteindelijke selectie van Guus Hiddink wel eens kunnen gaan halen. Vereiste in dit lijstje is dat een speler nog geen minuut voor het grote Oranje moet hebben gespeeld. 

Elvis Manu (Feyenoord)
Elvis Manu maakte zich aan het begin van het seizoen al onsterfelijk in Rotterdam met zijn beslissende Europa League-treffer tegen Zorya Luhansk (4-3). Journalist Emile Schelvis gaf onlangs al aan Manu de voorkeur te hebben gegeven boven Quincy Promes, als hij het voor het zeggen had. Echter besliste de bondscoach anders. De hardwerkende aanvaller heeft nog ruim anderhalf jaar om Hiddink te overtuigen van zijn kwaliteiten.

Sven van Beek (Feyenoord)
Sven van Beek maakte bijna een jaar geleden zijn debuut voor Jong Oranje. Ruim elf maanden later zat de verdediger van Feyenoord voor het eerst in de voorselectie van het grote Nederlands elftal. Inmiddels toont Van Beek wekelijks zijn kunsten als vaste kracht in De Kuip onder Fred Rutten. Als hij deze lijn voortzet kan Guus Hiddink in 2016 niet meer heen om het twintigjarige talent uit Gouda.

Terell Ondaan (Willem II)
Deze jonge aanvaller doorliep de jeugdopleiding van Ajax, en streek uiteindelijk neer in Tilburg. Bij Willem II kan de offensieve kracht zijn sterkste wapen eindelijk weer volledig benutten: acties maken. Hij is nu al onmisbaar voor de verrassende promovendus en maakte onlangs volledig terecht al zijn debuut in Jong Oranje.

Daley Sinkgraven (sc Heerenveen)
De meest besproken jongeling uit de Eredivisie is Daley Sinkgraven. De creatieve middenvelder van sc Heerenveen is als negentienjarige jongen nu al het brein achter veel aanvallen in het Abe Lenstra Stadion. Ook draait het in Assen geboren talent al jaren mee in Oranje in de leeftijdscategorieën onder 17, onder 18 en onder 19. De randvoorwaarden lijken voor deze jongeling perfect om in 2016 te kunnen schitteren op het eindtoernooi.

Rodney Lopes Cabral (Feyenoord)
Dit seizoen moet het dan echt gaan gebeuren voor Rodney Lopes Cabral. Eerder dit jaar werd de rechtsback al vanuit de A1 doorgeschoven naar de hoofdmacht van Feyenoord. Door een medische tegenvaller moest de negentienjarige vleugelverdediger een groot deel van de voorbereiding missen voor de Rotterdammers. Eenmaal fit is hij tot mooie dingen in staat, waar het Legioen zeker nog van gaat genieten.

Anwar El Ghazi (Ajax)
Anwar El Ghazi krijgt steeds meer speeltijd van Frank de Boer. De jeugdinternational doorliep de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam en staat inmiddels al ruim een jaar onder contract bij Ajax. Donderdag kan de 'klassieke buitenspeler' in Jong Oranje debuteren. Wellicht dat er nog meer moois voor hem in het verschiet ligt.

Richairo Zivkovic (Ajax)
Hij verruilde deze zomer FC Groningen voor regerend landskampioen Ajax. Na een aantal optredens bij de beloften hoopt de 'Ajax-spits in wording' binnenkort daadwerkelijk van waarde te mogen zijn voor Frank de Boer. De aanvaller beschikt zowel over een Nederlands als een Servisch paspoort, en zal dus eerst een keuze moeten maken alvorens hij kan schitteren in de nationale ploeg.

Rai Vloet (PSV)
De negentienjarige Rai Vloet is al negen jaar actief op de Herdgang bij PSV. Afgelopen zomer zag de veelzijdige middenvelder en aanvaller zijn contract verlengd worden tot medio 2018. Dit signaal van de club is de bevestiging van de opzienbarende ontwikkeling die de zoon van trainer Wiljan Vloet doormaakt. Zijn debuut in Jong Oranje was dan ook een extra bekroning.

Wout Weghorst (Heracles Almelo)
Drie seizoenen geleden speelde de spits van Heracles Almelo nog in de derde klasse van de amateurs. Inmiddels is hij vaste kracht in de basiself van de Almelose trots, en mag de doelgerichte spits voor het eerst mee met Jong Oranje. Zijn razendsnelle ontwikkeling biedt in elk geval perspectief voor de toekomst, en de vraag is waar zijn plafond ligt. Als de doelpunten blijven komen zal Hiddink ook hem zeker in de gaten houden.

Hakim Ziyech (FC Twente)
De Eredivisie heeft met Hakim Ziyech een echte creatieveling in huis. Adrie Koster selecteerde de vindingrijke speler niet voor Jong Oranje, waarop verontwaardigend werd gereageerd. Desondanks ligt er een mooie toekomst in het verschiet voor deze sierlijke middenvelder, wellicht al wel op het eerstvolgende eindtoernooi.