Oranje overleeft EK-generale en heeft geen kind aan IJsland in uitzwaaiduel

Nederland gaat met positief gevoel richting EK na vlotte winst tegen IJsland

10 juni om 22:46
Laatste update: 10 juni om 22:46

Oranje kan met een goed gevoel gaan toeleven naar de start van het EK. In de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland boekte de formatie van Ronald Koeman een probleemloze 4-0 zege, maar toch zijn er door het uitvallen van Teun Koopmeiners wel kopzorgen voor de bondscoach.

In De Kuip was IJsland, dat enkele dagen geleden nog een zege boekte op Engeland, voor Oranje de laatste test richting het EK.  Oranje zette IJsland meteen vast, terwijl het eerste gevaar afkomstig was van Memphis Depay. Met een harde uithaal en omhaal werd de spits van Nederland meerdere keren gevaarlijk, maar uiteindelijk was het Xavi Simons die de score opende. Na een fraaie crosspass van Joey Veerman wist Denzel Dumfries de aanvaller van RB Leipzig te bedienen, die van dichtbij zijn eerste treffer in het shirt van Oranje maakte.

In het restant van de eerste helft werd Nederland via Memphis en Cody Gakpo nog meerdere keren gevaarlijk, maar IJsland wist de schade tot de rust te beperken tot 1-0. In het tweede bedrijf ging Oranje vrolijk verder met aanvallen, wat al snel een verdubbeling van de marge opleverde. Na een goede corner kwam de bal via het hoofd van Schouten en Nathan Aké terecht bij Virgil van Dijk, die doelman Hákon Valdimarsson eveneens met het hoofd wist te verschalken: 2-0.

Daarna werd Oranje wat slordiger, terwijl IJsland steeds meer uit zijn schulp kroop. Zo werden de bezoekers voor het eerst gevaarlijk na slordig balverlies van Tijjani Reijnders, terwijl Bart Verbruggen later bijna verrast werd door een poging van afstand die uiteindelijk strandde op de paal. Ondertussen besloot Koeman verschillende wissels door te voeren, wat zijn vruchten afwierp: Memphis stuurde invaller Donyell Malen weg, waarna laatstgenoemde koel bleef en de 3-0 maakte.

Enkele minuten later leek het zelfs 4-0 te worden. Deze keer was Memphis zelf het eindstation, na een afgemeten voorzet van invaller Jeremie Frimpong. Na een VAR-ingreep ging er echter een streep door de treffer: Veerman maakte in aanloop naar de goal hands. In de blessuretijd werd een goal van Wout Weghorst, eveneens invaller, aanvankelijk afgekeurd. De VAR greep echter opnieuw in, maar deze keer in het voordeel van Nederland: daardoor werd het uiteindelijk 4-0.

Door de ruime zege kan Oranje met een goed gevoel gaan afreizen naar Wolfsburg, waar het tijdens de groepsfase zal verblijven. Zondag staat de eerste EK-wedstrijd op de rol voor Koeman en de zijnen: Polen is dan de tegenstander in Hamburg. Later volgen er ook nog groepsduels met Frankrijk en Oostenrijk.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.