Club Brugge wil Biereth: type zoals Vardy

Club Brugge jaagt op Biereth: type zoals Vardy met een smeltkroes aan nationaliteiten

10 juni om 20:37
Laatste update: 10 juni om 20:37

Club Brugge deed dé zaak uit haar bestaan door Igor Thiago voor een recordsom van 37 miljoen euro te verkopen aan Brentford FC. Althans op financieel vlak, want de landskampioen moet nu wel op zoek naar een opvolger. De naam van Mika Biereth, jeugdproduct van Arsenal FC, wordt naar voren geschoven. VoetbalPrimeur.be legt hem onder de loep.

Een nummer negen, dat wordt ongetwijfeld de topprioriteit van de gloednieuwe structuur binnen Club Brugge. In die zoektocht is Biereth op de radar verschenen. De 21-jarige spits leerde de kneepjes van het vak in Engeland, al betekent dat niet dat hij met een Engels paspoort door het leven gaat. Integendeel, zijn nationaliteit ontwarren is niet van de poes. Vader Biereth is een Duitse Deen, zijn moeder heeft dan weer Bosnische wortels. Zoonlief is dan weer geboren in Londen, maar heeft voor ... Denemarken gekozen. Kan u nog volgen? De Deense bondscoach van de U21 alvast niet, want hij verkondigde (foutief) dat Biereth zijn selectie mocht vervoegen dankzij zijn Deense moeder.

Maar goed, Biereth groeide dus op in Londen. Daar belandde hij al op jonge leeftijd bij de opleiding van Fulham FC. Zijn ster rees er razendsnel. In 2020-2021 schopte hij het zelfs tot topschutter bij zijn jeugdcategorie. Zulke prestaties wekken uiteraard interesse op. In de nasleep van dat seizoen verhuisde Biereth naar enkele kilometers verderop, meer bepaald naar Arsenal FC. Bij The Gunners lukte doorstromen richting de A-ploeg echter niet. Vier keer zat hij op de bank, maar een invalbeurt was de aanvaller nooit gegund.

Derde keer uitgeleend, goede keer
Engelse topclubs hebben er een handje van weg om jonge talenten die geblokkeerd zitten door de moordende concurrentie, uit te lenen op het Europese vasteland. Dat mocht Biereth aan den lijve ondervinden. Liefst drie verschillende bestemmingen kreeg hij voor de kiezen in twee jaar tijd. Bij RKC in Waalwijk verliep die uitleenbeurt eerder anoniem, op een tweeklapper tegen FC Groningen na.

Een klein jaar geleden verscheepte Arsenal Biereth daarom richting Motherwell. In de Schotse Premiership scherpte de spits zijn neus voor doelpunten aan. Alles liep best goed, met zes treffer voor Nieuwjaar, maar toch volgde in de wintermercato een verrassende move. Biereth trok de deur bij Motherwell achter zich en nam het vliegtuig richting ... Oostenrijk. Zijn passage bij Sturm Graz zou een schot in de roos worden.

In de eerste plaats is zijn prijzenkast er wel bij gevaren. Na de jarenlange dominantie van RB Salzburg zette Sturm Graz de verhoudingen (even?) op haar kop. De traditieclub veroverde zelfs de dubbel en stootte in de Conference League door tot de achtste finales. Hoewel hij amper vijf maanden mee mocht spelen, vervulde Biereth een hoofdrol. Negen keer stond de Deen aan het kanon, waarvan drie keer in Europa. 

Op z'n Vardy's
Als 21-jarige is Biereth dus stilaan naam voor zichzelf aan het maken. Of zijn prestaties bij Sturm Graz volstaan om Arsenal te overtuigen, lijkt onwaarschijnlijk. Voor Club Brugge zou de aanvaller wel een interessante piste kunnen vormen. Over het Kanaal werd Biereth al meermaals vergeleken met een levende legende annex cultfiguur: Jamie Vardy.

Als je zijn specialiteiten overloopt, lopen die sterk naast elkaar. Net als Vardy is Biereth fysiek sterk, brengt hij veel diepgang, huivert hij er niet voor om verdedigend werk op te knappen. Bluv'n goan, zou men in Brugge zeggen! Als klassieke nummer negen die eventueel ook op de flank uit de voeten kwam, doet hij op Jan Breydel misschien wel denken aan Ferran Jutglá. In tegenstelling tot de Spanjaard rekent Biereth echter meer op zijn stevige lichaam. Straks een koningskoppel bij Club Brugge?