Databureau berekent EK-kansen: België niet in top vijf van EK-favorieten

8 juni om 17:44


Volgens databureau Opta heeft België een kans van 4,7% op de EK-titel. Men gelooft dat het een grote kans maakt om de poulefase te overleven, maar dat verder raken dan de kwartfinales bijzonder moeilijk wordt.

Bij Opta simuleerde men het EK 10.000 keer om de EK-kansen van alle landen te berekenen. Engeland won 19,9 procent van de gesimuleerde toernooien. De Engelsen worden op de voet gevolgd door Frankrijk met 19,1 procent. Pas na Duitsland, Spanje, Portugal, Nederland én Italië komt België aan bod. België won 4,7 procent van de simulaties.

In bijna de helft (48,5 procent) van alle simulaties strandde het Belgisch elftal in de kwartfinales van de EK, terwijl België in bijna een kwart van de gevallen het tot de halve finales wist te schoppen. In ruim tien procent van de simulaties haalden de Rode Duivels de finale van het EK.

Voorafgaand aan het EK van 2022 kregen finalisten Engeland en Italië respectievelijk 5,2 en 7,6 procent kans om de eindzege te pakken op het EK. Frankrijk werd destijds gezien als de grote favoriet, maar zij werden in de achtste finales door Zwitserland uitgeschakeld na strafschoppen. Bij het afgelopen WK zat Opta meer in de juiste richting. Finalisten Argentinië en Frankrijk waren na Brazilië de favorieten op de eindzege.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.