Frenkie de Jong nog onzeker voor EK met Nederland

Race tegen de klok voor Frenkie de Jong bij Nederland: 'Bereid risico's te nemen'

2 juni om 14:16

Frenkie de Jong kan nog niet zeggen of hij op tijd fit is voor de eerste wedstrijd van Oranje op het EK. De spelmaker van FC Barcelona is optimistisch over zijn kansen op deelname aan het eindtoernooi, maar houdt een slag om de arm.

"We hebben een traject voor ogen, maar het zal ervan afhangen hoe de enkel zich houdt of ik op tijd fit zal zijn", zegt De Jong tegen De Telegraaf. De middenvelder traint momenteel individueel, maar hoopt spoedig aan te sluiten bij de groep. "En dan toewerken naar een situatie waarin ik speelminuten kan maken. Dat zou inderdaad ook tijdens het toernooi kunnen zijn."

"Er zijn geen harde deadlines, maar er moet uitzicht blijven op deelname aan wedstrijden. Anders heeft het geen zin te blijven", benadrukt De Jong, voor wie door Ronald Koeman een uitzondering is gemaakt. De bondscoach is bereid om langer te wachten op zijn sterspeler. "Voor een EK met Oranje ben ik bereid om zekere risico’s te nemen, maar het belangrijkste voor mij is dat het niet een chronische enkelblessure wordt", stelt de middenvelder.

De Jong laat ook bij ESPN weten dat het 'redelijk goed' gaat, maar dat hij nog geen uitsluitsel kan geven. "Natuurlijk is 16 juni omcirkeld", doelt hij op de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. "Maar ik kan nog niet zeggen dat ik er dan bij ben. Ik heb wel een reële kans om een rol te spelen tijdens het toernooi, anders zou ik mij hier niet gemeld hebben."