Agent doet verhaal na supportersrellen in Utrecht

Agent vertelt na supportersrellen in Nederland: 'Volgende schot zou gericht zijn'

30 mei om 15:28

Zeker één agent heeft waarschuwingsschoten gelost tijdens de rellen na afloop van de match tussen FC Utrecht - Go Ahead Eagles van 26 mei. Dat geeft de betrokken agent, die zich met zijn politiebus in een penibele situatie bevond, toe. Hij kon niet anders, meent hij. 

De agent, die onder de gefingeerde naam Kevin zijn verhaal doet in het Algemeen Dagblad, vertelt dat hij vreesde voor zijn leven nadat hij met zijn politiebus ingesloten werd door relschoppers. Stoeptegels, putdeksels en losgerukte stenen vliegen tegen zijn voertuig aan en meerdere relschoppers bleven op zijn ramen beuken. "Die zijn van plexiglas en kunnen best wat hebben, maar op een gegeven moment zag ik dat de sponningen het niet zouden houden."

Op een gegeven moment beuken de relschoppers door het glas heen, waarna de agent zich genoodzaakt ziet in te grijpen. Ook zijn zes collega's in de bus zijn het erover eens: er moest iets gebeuren. "Er zat een gat van twintig à dertig centimeter in het raam, dus terwijl ik met mijn linkerhand poogde het raam recht te houden, heb ik met mijn rechter mijn wapen gepakt en door het gat in de lucht geschoten."

Volgens de agent denkt normaal gesproken geen enkele ME'er aan het lossen van een schot. Het geweld was echter zo heftig, dat de volgende actie een gericht schot zou zijn geweest. "Als de situatie nog penibeler was geworden."

FC Utrecht heeft inmiddels al meer dan dertig stadionverboden uitgedeeld aan enkele van de relschoppers. De Gemeente Utrecht bestraft de club met een wedstrijd zonder publiek. Frans van Seumeren overwoog als gevolg van de rellen na de verloren finale van de play-offs serieus de handdoek in de ring te gooien bij de Domstedelingen.