Voetbalinstanties over stadions: ‘België achterop in investeringen infrastructuur’

Voetbalinstanties over stadions: ‘België achterop in investeringen infrastructuur’

23 april - 07:35
33

De Pro League, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Koninklijke Belgische voetbalbond stellen in aanloop naar de verkiezingen een nieuw sociaal contract voor tussen het voetbal, de samenleving en het beleid. In dit contract wordt ook de wens en de uitdaging besproken om de infrastructuur waaronder de stadions te verbeteren. Laat de Pro League weten via de officiële kanalen.

Via de kanalen van de Pro League wordt door de verschillende voetbalinstanties aangegeven dat de infrastructuur van de jeugd- en het amateurvoetbal in 60% van de gevallen meer dan twintig jaar oud is. Clubs geven aan dat ze meer kinderen willen toelaten, maar dat dit niet kan door de infrastructuur.

‘België hinkt achterop als het gaat over investeringen in professionele sportinfrastructuur die voor meerdere doelgroepen gebruikt worden. In de periode 2011-2016 heeft Nederland 225,4 miljoen euro overheidsmiddelen geïnvesteerd, Frankrijk liefst 1,9 miljard euro. Daarnaast zien we dat de Belgische stadions gemiddeld 30% ouder zijn in vergelijking met die in het buitenland’, delen de verschillende voetbalinstanties.

Ook de enorme uitdaging om een stadion te bouwen in België wordt besproken. ‘Het is ook moeilijk om een nieuw stadion te bouwen in België. De vergunningsprocedures duren gemiddeld 40% langer dan in onze buurlanden. In Vlaanderen en Wallonië ongeveer 3,5 jaar, in Brussel zelfs meer dan 5 jaar. Deze lange doorlooptijd voor allerhande bouwprojecten heeft geleid tot een geschat verlies aan belastinginkomsten van 3,2 miljard euro in 2021’, aldus de voetbalinstanties.

Er wordt door de voetbalinstanties het verzoek gedaan voor méér ruimte voor moderne infrastructuur zodat clubs meer kinderen van de wachtlijst kunnen schrappen. Daarnaast wordt er in het profvoetbal gevraagd naar mobiliteitsvriendelijke infrastructuur, eenvoudigere en transparante procedures en meer middelen voor de diensten die deze vergunningen moeten behandelen.