Instanties willen veiligheid en controle: Biometrie mogelijk maken voor toegang

Instanties willen veiligheid en controle: "Biometrie mogelijk maken voor toegang"

22 april - 18:10
44

De Pro League, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Koninklijke Belgische voetbalbond willen zich fanatieker inzetten voor de veiligheid in de voetbalstadions. Zij willen dit doen door meer controle te hebben over het publiek in de stadions. De verschillende instanties deelden dit via een voorstel van een sociaal contract dat zij willen aangaan met de overheid.

Lorin Parys, de CEO van de Pro League, legt uit hoe de verschillende instanties de veiligheid willen verbeteren in de stadions. Er wordt gevraagd aan de overheid en justitie voor verkorte procedures en ook GAS-boetes die onmiddellijke inning mogelijk maken. Ook wordt er gevraagd voor een uniform politieoptreden en een duidelijk kader rond het gebruik van pyrotechniek.

“We willen nog sneller en gerichter kunnen optreden tegen elke vorm van onveiligheid. We willen afscheid kunnen nemen van de 3% toeschouwers die incidenten veroorzaken zodat we nog sneller kunnen groeien met echte voetbalfans”, deelt Parys via de kanalen van de Pro League.

Parys vertelt verder hoe de instanties dit willen gaan doen in de voetbalstadions. “Daarom vragen we aan de volgende regering werk te maken van een verbeterd statuut van de stewards, een databank met foto’s van wie een stadionverbod heeft en die de profclubs kunnen consulteren, en de verplichting om elektronisch te bewijzen dat je niet in de buurt van een stadion bent tijdens de wedstrijd wanneer je een stadionverbod hebt”, aldus Parys.

Naast deze maatregelen willen de instanties nog een stap verdergaan wanneer het gaat over de identificatie van supporters in voetbalstadions. “Daarnaast vragen we ook om het wettelijk mogelijk te maken om biometrie te gebruiken bij de toegangscontrole”, besluit de CEO van de Pro League.