Vijf lessen uit PO-speeldag 4: volwaardige vierstrijd na nog mor-is Union-blunder

Vijf lessen uit PO-speeldag 4: volwaardige vierstrijd na nog mor-is Union-blunder

22 april - 13:30 Laatste update: 16:15
9

Een bepalende episode in de titeldebatten? Afgelopen weekend trapten de clubs uit de Champions' Play-Off een hyperbelangrijk drieluik op intense wijze af. In Brussel dreigt men de grip op de troon steeds harder te verliezen, terwijl de leiders uit de Europe en Degradatie Play-Offs uitstekende zaken deden. VoetbalPrimeur.be praat je bij in vijf lessen.

Genk slaat paars-wit bont en blauw
In plaats van een reuzezaak te doen in het klassement, heeft RSC Anderlecht de titelstrijd weer opengegooid voor viér ploegen. Ook KRC Genk spreekt nog een hartig woordje mee. Op basis van hun prestatie van zaterdagavond is dat niet meer dan terecht. De Limburgers voetballen alleraardigst, dwingen vlot kansen af en staan achteraan stabieler dan voorheen. Kleine kanttekening: de score uitdiepen blijft lastig. Tegen Anderlecht kon Genk zelfs pas afstand nemen na een strafschop in de slotminuten. Zo waren de drie overwinningen in deze Play-Off er telkens met één doelpunt verschil. Paars-wit blijft koploper, maar dat is slechts een schrale troost. Het gevreesde Club Brugge staat plots op nauwelijks twee punten. In de eerste plaats moeten de Brusselaars zich focussen op beter veldspel; zo niet zou hun kroon wel eens snel in Brugse handen kunnen terechtkomen.

Keren met de win(d)st
Waar zeker géén focus op moet liggen, zijn de scheidsrechterlijke beslissingen, zeker niet als die perfect uit te leggen vallen. Anderlecht reageerde als door een wesp gestoken op de late penalty in Genk, maar volgens het reglement viel die eigenlijk best te verdedigen. De rechterarm van Killian Sardella bevond zich niet meteen langs het lichaam en bovendien stopte hij zo een veelbelovend schot richting doel. Vooral Brian Riemer kon zijn ogen niet geloven. De Deen wees de arbitrage na afloop bijzonder scherp met de vinger. Tiens, was hij zelf niet de man die in aanloop naar de Play-Offs verkondigde dat we met z’n allen de scheidsrechters moeten vertrouwen? Dat praat toch gemakkelijker zonder een pijnlijke nederlaag vers in het geheugen …

Nog Mor-is de eigen schuld
Niet voor het eerst en stilaan verdacht: ondanks een keurige eerste helft tegen Club Brugge blijft Union Saint-Gilloise zichzelf maar in de voet schieten. Dat de spanning door de kelen giert, viel de voorbije speeldagen al te merken. De onwaarschijnlijke uittrap van Anthony Moris is daar het zoveelste bewijsstuk van. Drie jaar lang deinsde hij gedwee mee op de hoge golven in Sint-Gillis, maar nu lijkt de doelman het toonbeeld te worden van de derde opeenvolgende falende titelrace. Elke Unionist weet wat het beste remedie is om een (nieuw) trauma te vermijden. Ook op de volgende bestemming, de altijd intense Bosuil, zullen fouten echter fataal uitpakken.

La Gandeloise
KAA Gent trok het laken naar zich toe in de topper uit de Europe Play-Off door KV Mechelen met 3-1 te verslaan. Als ze straks alsnog een Europees ticket veroveren, mogen De Buffalo’s één (Gandel)man in het bijzonder bedanken. Die Omri beleeft de maand van zijn leven. Na zijn vierklapper tegen Sporting Charleroi aan het eind van de reguliere competitie valt de Israëliër ook in de Play-Offs niet te stuiten. Zaterdag doorbrak hij de Mechelse heropleving ijskoud met één van zijn stilaan beruchte infiltraties. Intussen staat de teller van Gandelman op tien JPL-treffers, waarvan acht sinds 17 maart. En zeggen dat de fans hem in januari en februari nog overlaadden met alle zonden van Israël …

Heroïek gezocht
Terwijl Sporting Charleroi de redding al met beide handen kan aanraken, plakken de Kortrijkzaanse klompen bijna volledig vast in het degradatiemoeras. Als KVK haar hachje nog wil redden, zal dat via de barragewedstrijd moeten gebeuren. Tegen RWDM liep de ploeg een kolossale mokerslag op. Ondanks een prima openingsfase stond Kortrijk na 24 minuten al … 0-3 in het krijt. De veerkracht is nog niet helemaal verdwenen, bewijst de terugkeer tot 2-3, maar ondertussen is het wel één voor twaalf. Volgende zondag wacht de laatste strohalm met het bezoek aan Molenbeek. In onze hoofdstad, ver van de eigen grasvelden, heeft KVK nood aan een prestatie die de heroïek van de Guldensporenslag minstens evenaart. Alleen zo valt het noodlot nog af te wenden.