Groot nieuws uit Eredivisie: Vitesse krijgt 18 punten aftrek en is gedegradeerd

Groot nieuws uit Eredivisie: Vitesse krijgt 18 punten aftrek en is gedegradeerd

19 april - 18:16 Laatste update: 18:21
4

Groot nieuws uit de Nederlandse Eredivisie: Vitesse heeft achttien punten in mindering gekregen. Die straf krijgen de Arnhemmers voor het niet kunnen voldoen aan de licentie-eisen. Door deze puntenstraf is Vitesse officieel gedegradeerd uit de hoogste klasse.

Tegenover de straf staat dat Vitesse (voorlopig) zijn licentie behoudt. De Arnhemse club gaat niet in beroep en grijpt naar eigen zeggen 'de kans op licentiebehoud met beide handen aan'. Dat betekent dat Vitesse officieel gedegradeerd is en volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie uitkomt. Vitesse staat nu op -1 punt. Met nog vier speelrondes is het zicht op lijfsbehoud daarmee verdwenen.

Een puntenstraf hing al geruime tijd boven het hoofd van Vitesse. Eerder ontving de club al een boete van 100.000 euro voor het niet melden van het opzeggen van de relatie door Revolut. Daarbij zijn de halfjaarcijfers niet correct ingediend, is er onjuist gehandeld rondom ING Bank en Ministerie van Economische Zaken en Klimaat én kon de club niet aantonen dat er geen banden met Rusland waren.

"Alhoewel dit een zwarte dag is voor alles en iedereen die Vitesse een warm hart toedraagt, is dit wel de keiharde realiteit", begint algemeen directeur Edwin Reijntjes op de clubsite. "Een dergelijke straf was immers onvermijdelijk. Daarentegen – en dat wil ik eenieder echt duidelijk maken – zijn wij enorm blij met de kans die ons wordt geboden ten behoeve van het behouden van onze licentie. Ook dit hing aan een zijden draadje. In de reactie van de Licentiecommissie is echter duidelijk te lezen dat er vertrouwen is in de nieuwe koers van de club. Daar klampen wij ons aan vast en gaan we volle bak mee door. Ik zei het al eerder: Vitesse mag en kan niet verdwijnen!"

Vitesse was sinds de promotie in 1990 een vaste waarde in het linkerrijtje van de Eredivisie en werd drie jaar geleden nog vierde. De eerste hoofdprijs voor de club volgde in 2017, toen de KNVB Beker werd gewonnen. Maar sinds enkele jaren ging het aanmerkelijk minder. Dit seizoen stapte trainer Phillip Cocu op en interim Edward Sturing kreeg de boel niet meer op de rails. Op 24 april geeft de club op een persmoment verdere toelichting. 

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.