Wat is de City Football Group en welke clubs horen erbij?

Manchester City, Girona en nog veel meer: zo rijk en machtig is de CFG

12 april om 19:31

De City Football Group (CFG) heeft de laatste jaren misschien wel het machtigste imperium in het wereldwijde voetbal opgebouwd. Welke clubs horen erbij, naast Manchester City? En wat houdt het precies in? Onze collega's van VoetbalPrimeur leggen het uit.

Voor het ontstaan van de City Football Group moeten we terug naar 2012. Vier jaar nadat Manchester City werd overgenomen door sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan zag de CFG het levenslicht - een holding die eigendom is van drie verschillende organisaties. Een groot deel (81 procent) van de aandelen is in handen van de Abu Dhabi United. Silver Lake en CITIC Group zijn mede-eigenaar met respectievelijk achttien en één procent van de aandelen. 

De City Football Group is niet alleen eigenaar van voetbalclubs. Zo heeft de CFG op verschillende plekken in de wereld speciale academies, waar stafleden en spelers worden opgeleid. De ambitie is om 'binnen en buiten het veld de sport te vergroten, de grootste talenten te ontwikkelen en aanvallend voetbal spelen', klinkt het. 'Door deze aspiraties te volgen, moet er een duurzame en maatschappelijk verantwoorde organisatie groeien.' 

Welke clubs behoren tot de City Football Group?
Op de expansiedrift van de City Football Group staat geen maat. Mede dankzij de gigantische geldstromen uit het Midden-Oosten behoort het concern tot de elite van het internationale topvoetbal. Het aantal werknemers is de duizend allang overstegen.

Manchester City (Engeland) is met afstand het bekendste 'lid' van de City Football Group. Daarnaast bestaat de conglomeraat uit twaalf andere clubs. New York City (Verenigde Staten) kwam al in 2013, hetzelfde jaar als Manchester City, in handen van de CFG. Een jaar later werden Melbourne City (Australië) en Yokohama F.Marinos (Japan) toegevoegd aan de groep.

Bij deze clubs bleef het niet, want in de daaropvolgende jaren werd de City Football Group (mede-)eigenaar van andere clubs over de hele wereld. Girona FC (Spanje) is het bekendste - en een van de meest succesvolle - voorbeelden. Ook Montevideo City Torque (Uruguay), Sichuan Jiuniu FC (China), Mumbai City FC (India), Lommel SK (België), Troyes (Frankrijk), Palermo (Italië) en Bahia SAF (Brazilië) vielen in handen van de CFG. Daarnaast heeft de groep met Club Bolivar (Bolivia) ook een partnerclub.

Hoe maakt de City Football Group gebruik van meerdere clubs?
Het netwerk van City Football Group wordt ten volle gebruikt. De groep aast op jonge talentvolle voetballers en stalt de talenten dan tijdelijk bij een bepaalde club om de ontwikkeling te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is Dermane Karim. Hij werd in de zomer door de CFG overgenomen vanuit de Feyenoord-jeugd en inmiddels speelt hij in ons land bij Lommel SK, een club van de City Football Group. 

Daarnaast wordt er onderling samengewerkt door de teams binnen de City Football Group. Een mooi voorbeeld is de Braziliaanse aanvaller Sávio. Het talent werd in de zomerse transferperiode van 2022 voor ruim zes miljoen euro weggeplukt bij Atlético Mineiro en vervolgens gestald bij Troyes. Na een weinig succesvolle huurperiode bij PSV, speelt Sávio dit seizoen bij stuntploeg Girona en zal hij hoogstwaarschijnlijk vanaf komend seizoen het shirt dragen van Manchester City.