Blind openhartig over hartproblemen

Blind heeft hartproblemen losgelaten: 'Ik kwelde mezelf en dacht er constant aan'

8 april om 19:20

Daley Blind heeft een mentale horde moeten overwinnen om zijn hartproblemen los te laten. De verdediger speelt met een defibrillator, nadat hij op 10 december 2019 plotseling naar de grond ging in het Champions League-duel met Ajax tegen Valencia. 

In gesprek met El Periodico beaamt Blind dat hij eerder alleen maar aan zijn hart kon denken tijdens wedstrijden. Hier is nu geen sprake meer van. "Ik kwelde mezelf door het niet los te laten, maar na hard werken en veel inspanningen heb ik geleerd om op het veld alleen maar aan de wedstrijd te denken."

Met Girona is Blind bezig aan een uitstekend seizoen met een derde plaats in de Spaanse competitie. Volgens de verdediger moet je in jezelf geloven om op het hoogste niveau te kunnen presteren met een defibrillator. "Geloven dat je meer kunt dan je denkt", begint Blind. "Ik weet dat het heel gemakkelijk is om dit te zeggen en dat het heel ingewikkeld is om het toe te passen, heel ingewikkeld, maar ik meen het oprecht. Je moet proberen je angst los te laten, het te proberen en jezelf uit te dagen. Dat is de manier om het te doen."

Blind hoopt een inspiratiebron te zijn voor andere mensen die met hartproblemen kampen. De verdediger vertelt dat hij niet bang was toen hij voor de eerste keer een hartstilstand kreeg. "Omdat mijn hart vanzelf herstelde en ik de defibrillator kreeg. Vervolgens kon ik met goedkeuring van de artsen weer verder spelen", legt Blind uit. Een seizoen later, in 2020, sloeg opnieuw het noodlot toe en toen kreeg hij wel beangstigende gevoelens. "Ik dacht er constant aan en vroeg me af wat er met me zou gebeuren als ik mijn best zou doen. Ik wil nu mensen helpen die hetzelfde probleem hebben als ik."

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.