Erg veel negatieve records voor Ajax, zes bizarre statistieken na De Klassieker

Erg veel negatieve records voor Ajax, zes bizarre statistieken na De Klassieker

8 april - 10:51

De miserie bij Ajax lijkt geen einde te kennen. De Amsterdammers rijgen dit seizoen de negatieve records aaneen. Daar kwamen zondag maar liefst zes statistische tegenvallers bij voor John van 't Schip en co.

Ajax kreeg zondag tegen Feyenoord de deksel wederom ongenadig hard op de neus: de Amsterdammers werden met 6-0 afgedroogd in De Kuip en dat leverde een aantal nieuwe negatieve records op.  

Geen gejuich tegen Feyenoord
Eerder dit seizoen wist Ajax in twee instanties niet te scoren in eigen huis tegen Feyenoord. Mede door drie doelpunten van de inmiddels hopeloos uit vorm geraakte Santiago Gimenez gingen de Rotterdammers er met een 0-4 zege vandoor in de Johan Cruijff Arena. De 6-0 nederlaag van Ajax in De Kuip betekent dat de Amsterdammers dit seizoen niet tot scoren kwamen tegen Feyenoord. Dat is de recordkampioen nog nooit in overkomen de Eredivisie.

Historisch grote nederlaag
Ajax is in de gehele clubhistorie nog nooit zo hard onderuit gegaan als afgelopen zondag. Igor Paixão zorgde er met de 6-0 voor dat de zeperd van de Amsterdammers, die overigens veel hoger had uit kunnen vallen, de boeken in gaat. Ajax ging in het verlegen meermaals met vijf doelpunten verschil onderuit, maar nooit kwam het tot zes doelpunten verschil. Daar heeft het ongenaakbare Feyenoord van Arne Slot verandering in gebracht.

Het is niet lang geleden dat Ajax eerder een historische nederlaag leed. Vorig seizoen gingen de Amsterdammers met 1-6 onderuit tegen Napoli. Dat was een evenaring van het clubrecord. De andere twee keer was het Feyenoord dat Ajax met vijf doelpunten verschil versloeg. In 1964 wonnen de Rotterdammers met 9-4 van Ajax. Vier jaar eerder waren ze met 6-1 te sterk.

Tien (!) doelpunten
Tien goals tegen Ajax in één seizoen. Dat is Feyenoord dit seizoen voor de derde keer in de clubhistorie gelukt. De Amsterdammers kregen in het seizoen 1960/61 ook te maken met tien goals van Feyenoord over twee wedstrijden in de Eredivisie. In 1964/65 herhaalde Feyenoord dat kunstje.

Geen 'kans' van slagen
Nooit eerder kwam Ajax tot zo weinig kansen sinds dat statistiekenbureau Opta de data voor de Eredivisie analyseert (2010/11, red.). In de slotfase van De Klassieker noteerde Ajax-spits Julian Rijkhoff het énige schot op goal. Daarmee is het negatieve record van slechts vijf schoten flink verbroken.

Amsterdamse gatenkaas
Terwijl Timon Wellenreuther (Ex-RSC Anderlecht) dus vrijwel niets te doen had in De Kuip, was dat voor Gerónimo Rulli een heel ander verhaal. Feyenoord kon maar liefst dertig keer een schot lossen. Sinds dat opta de Eredivisie-data analyseert kwam ook dat nooit eerder voor.

Tussen de palen
Van de dertig schoten die Feyenoord loste, waren er vijftien op goal. Negen keer heeft Rulli er een stokje voor weten te steken, zes keer was het wél raak. Nooit eerder kreeg Ajax vijftien schoten tussen de palen te verwerken in de Eredivisie sinds 2010/11.