De 5 van 1B: Wright-Phillips schiet Beerschot naar JPL, ook Wilmots aan het kanon

De 5 van 1B: Wright-Phillips schiet Beerschot naar JPL, ook Wilmots aan het kanon

8 april - 11:00 Laatste update: 18:00
5

Speeldag 28 zit er alweer op in de Challenger Pro League en de eerste promovendus is gekend! Beerschot mag - mede dankzij z'n uitblinker - volgend seizoen na twee jaar afwezigheid opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. Daarnaast is Timmy Simons een mooi verhaal aan het schrijven bij FCV Dender, dat zowaar tweede staat en de rechtstreekse promotie al kan ruiken. SK Beveren pakte dan weer z'n laatste strohalm om zich alsnog in de eindronde te knokken. Dit waren dé vijf uitblinkers van het afgelopen weekend in de Challenger Pro League

Bryan Goncalves - SK Beveren
Bryan Goncalves keerde meteen terug in de basis, nadat hij vorige week de 5-1 pandoering tegen Club Luik aan zich voorbij moest laten gaan door schorsing. De voormalige jeugdspeler van het grote Paris Saint-Germain toonde nog maar eens zijn uitstekende techniek, door in minuut 27 de bal perfect op het hoofd van collega-verdediger Dries Wuytens te leggen bij de 2-1. Voor de 27-jarige centrale verdediger, die dit seizoen steevast op de linksachter postvat, was het zijn vijfde assist van het seizoen. Daarnaast leverde hij ook in het verdedigende compartiment opnieuw een glansprestatie af. Een eervolle vermelding voor Goduine Koyalipou is echter op zijn plaats. De topschutter van de Challenger Pro League maakte in de draai een knappe vijftiende competitietreffer van het seizoen. Al heeft het z'n lot niet in eigen handen, SK Beveren leeft nog. 

D’Margio Wright-Phillips - Beerschot
D'Margio Wright-Phillips maakte na zijn glansprestatie tegen Zulte Waregem op speeldag 26 reeds deel uit van 'De 5 van 1B'. De zoon van voormalig Engels international Shaun Wright-Phillips én kleinzoon van Arsenal-icoon Ian Wright was ook op bezoek bij KV Oostende opnieuw van goudwaarde voor de Mannekens van 't Kiel. De 22-jarige spits mocht aanvankelijk z'n eerste assist achter zijn naam schrijven bij het openingsdoelpunt van die andere ex-Stoke City-speler, Thibaud Verlinden. Meteen na rust zou de voormalig Engels jeugdinternational echter ook zijn vierde doelpunt maken, sinds hij in januari op huurbasis overkwam. Even leek het nog spannend te worden, maar Beerschot wist niet in het minst dankzij z'n uitblinker de wedstrijd met 1-2 te winnen én zo de rechtstreekse promotie naar de Jupiler Pro League veilig te stellen. 

Stefano Marzo - FCV Dender EH
Wie had op voorhand verwacht dat FCV Dender na 28 speeldagen knap tweede zou staan in de Challenger Pro League? We durven te stellen dat het zelfs de stoutste dromen van hoofdcoach Timmy Simons overtreft. Toch was het afgelopen weekend zo dat Dender rechtstreeks concurrent Deinze met 3-0 opzij wist te zetten. Uitblinker van dienst was de ervaren Stefano Marzo. Na een ruim halfuur slaagde de 33-jarige rechterwingback erin z'n derde doelpunt van het seizoen te maken, goed voor de 2-0 op dat moment. De voormalig Belgisch jeugdinternational nam zijn ploeg bij de hand en is al meermaals een belangrijke pion gebleken, in het mooie verhaal dat Simons aan het schrijven is met Dender. Met nog slechts twee wedstrijden te gaan, ligt een ticket voor rechtstreekse promotie binnen handbereik. 

Konstantinos Karetsas - Jong Genk
Konstantinos Karetsas is ondanks zijn 16-jarige leeftijd al lang geen onbekende naam meer in het Belgisch voetbal. Net als z'n ploegmakkers waaronder Beniangba, Adedeji-Sternberg en Penders, is de Belg met Griekse roots niet aan z'n proefstuk toe bij 'De 5 van 1B'. Tegen SL16 maakte de middenvelder na 85 minuten z'n zesde doelpunt van het seizoen, door de bal erg fraai in de linkerbenedenhoek weg te leggen. Het doelpunt zou meteen de 1-0 eindstand vastleggen. De jonkies van Standard werden zo door Karetsas veroordeeld tot degradatie uit de Challenger Pro League. Jong Genk springt zo dankzij z'n uitblinker over Club NXT naar de negende plek in de stand en is daarmee de hoogst gerangschikte beloftenploeg in onze tweede klasse. 

Reno Wilmots - RFC Luik
Reno Wilmots zette RFC Luik maar liefst twee keer op voorsprong op bezoek bij Francs Borains. Toch slaagde de thuisploeg erin om nog twee keer langszij te komen via Jordan Attah Kadiri en Corenthyn Lavie. De zoon van 'Kampfschwein' Marc Wilmots zal met zijn twee treffers de wedstrijd echter niet snel vergeten lijkt ons. De 26-jarige verdedigende middenvelder moest de afgelopen twee weken toekijken vanaf de zijlijn omwille van een schorsing, maar maakte bij zijn comeback in de basis meteen zijn tweede en derde doelpunt van het seizoen. Ondanks zijn brace kon Club Luik dus maar één puntje mee naar huis nemen, waardoor het voorlopig net buiten de top zes valt.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.