Rusland maakt kans op uitlevering Promes: ''Een klootzak, maar wel onze klootzak''

Rusland maakt kans op uitlevering Promes: ''Een klootzak, maar wel onze klootzak''

20 maart - 15:05
1

De geruchten dat Rusland een strafzaak tegen Quincy Promes zou starten om de aanvaller van Spartak Moskou uit handen te houden van de Nederlandse regering houden de gemoederen flink bezig. De belastingzaak in Rusland zou bovendien gebasseerd zijn op een leugen.

"Als Rusland het slim speelt, hebben ze een kansje op de uitlevering van Promes", stelt een anonieme advocaat in het Algemeen Dagblad. "Stel, de Emiraten zeggen tegen de Russen: we sturen hem naar jullie als je belooft dat je hem na veroordeling aan Nederland uitlevert." Als de Russen daarmee instemmen, hebben die volgens de rechtskenner een voorsprong op Nederland. Dan hoeft Dubai ook geen 'nee' te verkopen aan Rusland.

Voormalig minister Fred Grappenhaus tekende zo'n 2,5 jaar geleden het uitleveringsverdrag tussen Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten. Hij denkt dat het allemaal 'wel losloopt'. "We praten nu wel heel erg van 'als dit, dan dat'. We moeten het niet gecompliceerd maken." Volgens Grapperhaus is het eerste uitleveringsverzoek gedaan door Nederland en zal dat verzoek ook als eerste behandeld worden. "En, dat wil ik er nog bijzeggen, ik heb alle vertrouwen in de Emiraten gezien de goede relaties en afspraken die er zijn gemaakt."

Ook in Rusland is 'belastingontduiker' Promes het gesprek van de dag. Zo neemt het oppositiekanaal Dozjd, dat opereert vanuit Amsterdam, de geruchten over een mogelijke uitlevering aan Moskou zeer serieus. De in Frankrijk verblijvende Russische sportjournalist Aleksander Sjmoernov noemt het plan om Promes naar Rusland te halen 'treurig en alarmerend.' "Het is deel van het proces waarbij Rusland zich afscheidt van de wereld. Promes is een klootzak, maar wel onze klootzak."

Volgens Sjmoernov probeert Rusland te doen alsof het de wet naleeft om Promes uit handen van de Nederlandse overheid te houden. In Rusland zou hij zo'n 40.000 euro aan belasting hebben ontweken. "Maar dat is natuurlijk een leugen."

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.