De ondergang van Deila: Meer punten dan Preud'homme en Leko, maar...

De ondergang van Deila: Meer punten dan Preud'homme en Leko, maar...

19 maart - 15:00 Laatste update: 20 maart - 08:00
20

Geen Ronny Deila meer bij Club Brugge, die na mindere resultaten afscheid heeft moeten nemen van Blauw-Zwart. Een nieuw trainersontslag in West-Vlaanderen, maar deed de Noor het ook echt slecht bij Club Brugge? VoetbalPrimeur.be vergeleek de cijfers met trainers van de laatste tien seizoenen.

Club Brugge kende een glorieperiode na de overname van Bart Verhaeghe en is de laatste jaren uitgegroeid tot misschien wel dé topclub van ons land. Het is echter bezig aan twee magere jaren en dat heeft inmiddels al flink wat trainers de kop gekost. Nu ook Deila, die volgens Bob Madou ontslagen moest worden.

De CEO gaf aan dat het spelniveau niet langer was wat Club Brugge ambieert, terwijl ook de sportieve prestaties niet naar behoren waren. "Negentien punten achter staan op de eerste in de stand na de reguliere competitie is finaal onvoldoende", gaf hij na het vertrek van de trainer aan. Als we naar de cijfers kijken, spreken die ook niet helemaal in het voordeel van Deila.

Beter dan verwacht, maar...
We beginnen met de periode sinds de komst van Michel Preud'homme (die in het seizoen 2013/2014 overnam van Juan Carlos Garrido. In die periode lijkt Deila op het eerste zicht vergeleken met zijn voorgangers nochtans geen slecht puntenaantal geoogst te hebben. In de 49 wedstrijden die de Noor trainer was van Club Brugge, was Deila goed voor een gemiddelde van 1,94 punten. Daarmee deed hij het zelfs beter dan kampioenentrainers Preud'homme (1,89) en Ivan Leko (1,85). Al is er ook een maar.

Een belangrijke voetnoot daarbij is namelik dat Deila in zijn periode bij Club Brugge mocht deelnemen aan de Conference League, terwijl pionnen zoals Preud'homme en Leko met Club Brugge moesten aantreden in de Champions League en daar dus - niet meer dan normaal - minder punten pakten.

Enkel naar de reguliere competitie kijken dus. Als we dat doen, deed Deila het wel een pak slechter dan beide heren met een gemiddelde van 1,70 punten. Ter vergelijking, Leko en Preud'homme pakten respectievelijk gemiddeld 2,03 en 2,05 punten in de reguliere competitie (exclusief Play-Offs). Met zijn gemiddelde van 1,70 bengelt Deila ook bijna helemaal onderaan het lijstje van Club Brugge-trainers. Enkel Parker deed met slechts 1,20(!) punten in de JPL slechter dan de Noor.

Puntenaantal van Club Brugge-trainers in de reguliere competitie:
Alfred Schreuder (2,46 punten)
Philippe Clement (2,20 punten)
Rik De Mil (2,17 punten) (slechts zes partijen)
Ivan Leko (2,05 punten)
Michel Preud'homme (2,03 punten)
Carl Hoefkens (1,89 punten)
Ronny Deila (1,70 punten)
Scott Parker (1,20 punten)

De val van Icarus
Onder Deila liep het dus niet al te best en ook zijn recente voorgangers hadden het moeilijk. De echte val van Club Brugge leek na Alfred Schreuder gebeurd te zijn. De Nederlander wist dan ook iets neer te zetten wat niemand hem voordeed. Op een half seizoen (inclusief Play-Offs) pakte hij namelijk een gigantisch gemiddelde van 2,33 punten. Niemand kwam zelfs maar in de buurt van de Nederlander. Hij wordt achterna gezeten door Philippe Clement, die een gemiddelde haalde van 1,96 punten.

Na het vertrek van Clement en daarna Schreuder zakte het bij Club Brugge wel helemaal in elkaar. De onervaren Carl Hoefkens mocht zich tonen, maar pakte gemiddeld 1,89 punten en werd ondanks overwintering in de Champions League al na een half seizoen bedankt voor bewezen diensten.

Opvolger Scott Parker had het een pak moeilijker en deed zelfs nog slechter met een gemiddelde van 1,00 punt in amper twaalf wedstrijden. Daarna volgde Rik De Mil, die ook twaalf wedstrijden kreeg (inclusief de moeilijke Play-Offs) en gemiddeld 1,58 punten pakte.

Puntenaantal van Club Brugge-trainers totaal:
Alfred Schreuder (2,33 punten)
Philippe Clement (1,96 punten)
Ronny Deila (1,94 punten)
Michel Preud'homme (1,89 punten)
Carl Hoefkens (1,89 punten)
Ivan Leko (1,85 punten)
Rik De Mil (1,58 punten)
Scott Parker (1,00 punten)

De nummer één & toekomst
Als we kijken naar de iets verdere, maar nog recente geschiedenis van Club Brugge, doet ook niemand beter dan Alfred Schreuder met zijn 2,33 punten (inclusief Play-Offs). Enkel Trond Sollied komt in de buurt met een gemiddelde van 2,16 punten. Deila kon het verhaal van zijn landgenoot echter niet herhalen bij Club Brugge en moet nu op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Club Brugge staat inmiddels voor een belangrijk kruispunt en zal het seizoen uitdoen met Club NXT-trainer Nicky Hayen, die toch nog voor glans kan en moet zorgen. Zijn doelstelling is duidelijk: een Europees ticket pakken met Club Brugge, overtuigen in de Conference League en de Brugse supporters na een mindere periode weer helemaal achter 'de Club' krijgen. In het seizoen 2024/2025 is het dan aan zijn opvolger.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.