Anonieme advocaat: Wanneer Nederland Promes nu niet krijgt, is dat een afgang'

Anonieme advocaat: Wanneer Nederland Promes nu niet krijgt, is dat een afgang'

6 maart - 23:32
1

Als Nederland er nu niet in slaagt om Quincy Promes te pakken te krijgen, dan staat het simpelweg voor schut. Dat stelt een niet bij naam genoemde advocaat in gesprek met het Algemeen Dagblad. De voetballer van Spartak Moskou is volgens de laatste Russische berichtgeving nog in Dubai, waar hij een rechtszaak afwacht omdat hij onlangs een lokale overtreding heeft begaan, namelijk het veroorzaken van een verkeersongeval. 

Promes wordt in Nederland, zoals bekend, gezocht vanwege twee celstraffen die aan hem zijn opgelegd: 1,5 jaar cel voor het neersteken van zijn neef, en zes jaar cel voor betrokkenheid bij drugshandel. Nederland sloot in 2021 een uitleveringsverdrag met de Emiraten. Op papier moet de oud-speler van Ajax dus te pakken zijn. "Als hij Promes niet was, was hij hier zo ongeveer al geweest," zegt de advocaat, die ervaring heeft met uitlevering tussen Dubai en Nederland. 

"Het is namelijk helemaal niet ingewikkeld, gewoon een drugszaak", vervolgt hij of zij. "Maar uitlevering kan in sommige gevallen ook een politieke zaak worden. Dat kan om tal van redenen zo zijn, dat je een pionnetje wordt in een politiek spel. Bij Promes heeft dat er alle schijn van. Promes is 'leuk genoeg' voor de Russen om ons dwars te zitten. Het is toch een kleine middelvinger naar Nederland."

Het Openbaar Ministerie kan vooralsnog niks zeggen over de zaak van Promes in Dubai. Het is dus ook niet duidelijk of er bijvoorbeeld al een officieel uitleveringsverzoek gedaan is, of in de steigers staat. Volgens de anonieme advocaat is die stilte te verklaren. "Als Nederland hem nu niet krijgt staan we gewoon voor joker. We hebben een kakelvers uitleveringsverdrag, Yesilgöz (minister van Justitie en Veiligheid, red.) die vorig jaar uitlegde dat de Emiraten zo graag met ons samenwerken, het zou nu allemaal goedkomen met criminelen die zich daar verstoppen... En dan zouden we zo’n Promes niet krijgen. Dat is een afgang", besluit hij of zij. 

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.