In korte tijd ontsteeg Zirkzee het niveau van Anderlecht en België

"In korte tijd ontsteeg Zirkzee het niveau van Anderlecht en België"

2 maart - 14:40
2

De ontwikkeling van Joshua Zirkzee heeft hem een plekje in de voorselectie van Oranje opgeleverd. Willem Weijs had hem bij RSC Anderlecht onder zijn hoede en destijds deed de spits hem denken aan Zlatan Ibrahimovic.

Weijs werd door toenmalig Anderlecht-trainer als mentor aan Zirkzee gekoppeld. "Joshua barstte van de kwaliteit en brandde van de ambitie, maar op een of andere manier was dat er nog niet uitgekomen", zegt de huidig trainer van FC Eindhoven tegen Voetbal International. "Het leek alsof hem dat een beetje in de weg zat. Ook bij Anderlecht was het begin moeizaam."

"Op trainingen was hij vaak geweldig", vervolgt Weijs. "Daar zagen we geniale acties, zijn fabuleuze balbehandeling en harde gerichte schoten met binnenkant voet. Maar het lukte aanvankelijk niet dat niveau te vertalen naar de wedstrijden. Dat contrast deed me denken aan de begintijd van Zlatan Ibrahimovic bij Ajax. Over Zlatan gingen al snel verhalen rond over de geweldige dingen die hij tijdens trainingen liet zien. Maar het duurde even voordat zijn talent zichtbaar werd in wedstrijden. Dat was met Joshua net zo. Na de winterstop ontplofte hij. In korte tijd ontsteeg Joshua het niveau van Anderlecht en de Belgische competitie. Er stond geen rem meer op."

Zirkzee speelde zich in de kijker en maakte een transfer naar Bologna. Afgelopen zomer toonde ook Ajax interesse. Sven Mislintat was zeer gecharmeerd van de 22-jarige Nederlander. "Daar kon ik me veel bij voorstellen", reageert Weijs. "Joshua wordt vaak omschreven als een 9,5. Hij is een balvast aanspeelpunt, handig in de kleine ruimtes, hij kan zelf scoren én anderen in stelling brengen. Zijn kwaliteiten passen goed bij het Ajax-spel."

Mislintat genoot weinig steun binnen Ajax en schakelde door. Zirkzee bleef bij Bologna en maakt veel indruk. Dit seizoen scoorde hij tien keer en gaf hij zes assists in 28 officiële duels. Clubs als Manchester United en AC Milan zouden interesse tonen.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.