Vijf lessen uit speeldag 27: Anderlecht is écht terug en vurig feest

Vijf lessen uit speeldag 27: Anderlecht is écht terug en vurig feest

26 februari - 14:00 Laatste update: 27 februari - 09:00
3

Februari heeft haar geheimen prijs gegeven, althans binnen de Jupiler Pro League. Met nog drie reguliere speeldagen voor de boeg blijft het razend spannend, zowel in de strijd om de Champions' Play-Off als onderin. VoetbalPrimeur.be schrijft voor de 27e keer vijf lessen uit die van vitaal belang (kunnen) zijn voor het vervolg.

Vurig eeuwfeest
Een honderdste verjaardag, die moet je in stijl vieren. Sint-Truiden deed dat met verve: na een aangename partij tegen KVC Westerlo trok de jubilaris aan het langste eind (1-0). Een uitverkocht Stayen daverde als vanouds. De vurige sfeer zette zich zowaar over op een tifo, die vuur vatte en zo de wedstrijd even stillegde. Het kon de pret niet drukken. Na enkele jaren met veel (interne) wrevel lijkt STVV weer springlevend, met dank aan het fruitige voetbal van trainer Thorsten Fink en de vele lokale producten die doorbreken. Op naar de volgende honderd jaar!

Terug!
Het vormde tot dusver de rode draad doorheen haar hele seizoen: is RSC Anderlecht nu écht terug van weggeweest of niet? Na een eerste zege op Jan Breydel sinds mei 2018 luidt het antwoord eenduidig 'ja'. Niet enkel de 1-2-einduitslag onderstreept die aanname, ook de overtuiging waarmee Anderlecht zich presenteerde, deed denken aan de grote dagen van weleer. Paars-wit had geen schrik, zelfs niet na de 1-0-achterstand, en zette de aartsrivaal zo finaal een hak. Plots lijkt het nog de enige overgebleven uitdager voor het ontketende Union Saint-Gilloise. Brussel zal de toon voeren in de Champions' Play-Off.

Eerste keer, goeie keer
Opvallend: twee spelers bezorgden hun ploeg de volle buit door een doelpunt te maken met hun eerste baltoets van de wedstrijd. Vrijdagavond deed Yira Sor dat kunstje voor in Sporting Charleroi - KRC Genk. De aalvlugge aanvaller dook nog geen minuut na zijn invalbeurt voorbij zijn bewaker om de enige treffer van de avond aan te tekenen. Een gouden wissel van Wouter Vrancken, heet zoiets. Brian Riemer had blijkbaar goed gekeken, want in plaats van een verdedigender alternatief gooide de Deen in het slot van Club-Anderlecht nog Nilson Angulo in de strijd. Met dezelfde apotheose tot gevolg.

De Gentse klap te veel?
Intussen is 2024 al bijna twee maanden onderweg, maar het tij bij KAA Gent geraakt maar niet gekeerd. Na de ontnuchterende Europese uitschakeling volgde zondag een zoveelste opdoffer. Controle genoeg, kansen genoeg, maar toch lieten De Buffalo's Royal Antwerp FC nog (te gemakkelijk) tot 2-2 terugkeren. Zo is Gent virtueel uit de top-zes getuimeld. Om zot van te worden, ervaarde ook Hein Vanhaezebrouck. De breuk met het bestuur lijkt definitief, maar ook met zijn spelersgroep zijn wonden geslagen die nog moeilijk te helen vallen. Net nu staan verplaatsingen naar Luik en het Dudenpark voor de deur. Kapituleert Gent daar helemaal?

Gelukvogels versus pechvogel
Uit of thuis, tegen Union Saint-Gilloise uitkomen is dezer dagen een strafkamp. Ook Standard Luik moest de wet van de sterkste ondergaan. Hoewel Alexander Blessin na afloop niet tevreden was over de tweede periode, heeft de leider er toch weer een al bij al eenvoudige overwinning bij. Alles draait zo vlotjes bij Les Unionistes, met vooral die weergaloze partij in Frankfurt als bewijsstuk. Aan de overzijde viel het kwartje nog maar eens naar de verkeerde kant voor Zinho Vanheusden. Na een luchtduel viel hij plat op de rug. Inmiddels zijn de berichten eerder hoopgevend, maar aan de ellenlange pechlijst van de verdediger mag nu toch echt eens een einde komen.