Gastland Ivoorkust verslaat Nigeria in de finale en wint z'n derde Afrika Cup

11 februari - 23:00 Laatste update: 12 februari - 00:33
6

Ivoorkust heeft zondagavond de finale van de Afrika Cup gewonnen met 1-2. Nigeria kwam na 38 minuten op voorsprong via voormalig KAA Gent-verdediger William Troost-Ekong. Toch slaagde Ivoorkust erin om de achterstand na rust om te buigen in een overwinning. Voormalig Union Saint-Gilloise-speler Simon Adingra leverde de assist voor de winner van Sébastien Haller.

Zowel de basisopstelling van Nigeria als Ivoorkust had een Jupiler Pro League-gehalte. Bij de Nigerianen was er een basisplaats voor William Troost-Ekong (ex-KAA Gent). De Ivorianen traden aan met Simon Adingra (ex-Union Saint- Gilloise) en Odilon Kossounou (ex-Club Brugge). Op de bank bij Nigeria vonden we Moses Simon (ex-Gent), Terem Moffi (ex-KV Kortrijk), Paul Onuachu (ex-KRC Genk) en huidig Club Brugge-middenvelder Raphael Onyedika terug. Bij Ivoorkust nam Union-speler Lazare Amani plaats op de bank, net als voormalig Anderlecht-spits Christian Kouamé.

Topspits Sébastien Haller was in de openingsfase dicht bij de openingstreffer voor Ivoorkust, dat beter aan de wedstrijd begon. Ook Max Gradel trof bijna doel, maar zijn omhaal vond uiteindelijk niet het net.

Waar Ivoorkust voor rust het meeste recht had op een doelpunt, viel hij, geheel volgens de voetbalwetten, aan de andere kant. Nota bene Troost-Ekong scoorde. De voormalige verdediger van KAA Gent kopte zeer overtuigend raak, en bracht zijn thuisland daarmee in extase.

Begin tweede helft was het gastland opnieuw dicht bij de gelijkmaker, ware het niet dat Bassey de bal van de lijn haalde, en zich daarmee tot held van Nigeria ontpopte. Uiteindelijk kreeg de organisator toch loon naar werken. Middenvelder Franck Kessié knikte raak uit (wederom) een hoekschop.

Ivoorkust ging meteen daarna op zoek naar meer, en vond ook meer. Wie anders dan Haller tekende voor de winnende treffer. De spits die in de zomer van 2022 nog de diagnose teelbalkanker kreeg, nam het winnende doelpunt voor zijn rekening. Haller toucheerde de bal op karakteristiek wijze op aangeven van voormalig Union-speler Simon Adingra.

Nigeria zette in het restant van de wedstrijd nog aan, maar Ivoorkust trok de eindzege over de streep, en mag zich nu voor het eerst sinds 2015 winnaar van de Afrika Cup noemen.