De 5 van 1B: Heldenrol voor Penders, verdedigers aan het kanon in CPL

11 februari - 23:30 Laatste update: 13 februari - 14:20
18

Speeldag 21 van de Challenger Pro League zit erop. De op één na hoogste voetbalklasse van ons land wordt met de week spannender in de strijd om promotie. Eerdere uitblinkers in deze lijst, Konstantinos Karetsas en Noah Adedeji-Sternberg, werden deze week geselecteerd voor de A-kern van KRC Genk, maar zagen ongetwijfeld hoe hun doelman bij Jong Genk een heldenrol speelde. Daarnaast werd er het afgelopen weekend drie keer een 'brace' gescoord, al waren dat er normaal gezien vier geweest indien de lijnrechter bij SK Beveren - Lierse K. geen inschattingsfout maakte. Dit waren dé uitblinkers van het afgelopen weekend in de Challenger Pro League.

Marvin Tshibuabua - RFC Seraing
Na twee pandoeringen op rij ging RFC Seraing bij de RSCA Futures op zoek naar een beter resultaat. En met succes. Seraing slaagde er voor het eerst sinds 28 oktober nog eens in de drie punten te pakken. Al had het daar wel - tot tweemaal toe - uitblinker Marvin Tsibuabua voor nodig. De betere kansen waren eigenlijk voor de jonge garde van Anderlecht, maar desondanks bleef de wedstrijd lang in evenwicht. Na 50 minuten kwam Édouard Soumah-Abbad in een uitstekende scoringspositie, maar RSCA-doelman Timon Vanhoutte kon redding brengen. Daarna leek de wedstrijd stilaan uit te gaan doven, maar in minuut 73 was het dan toch raak. Mathieu Cachbach bracht een uitstekende vrije trap voor doel, waarmee Tsibuabua met zijn 1m91 wel raad wist. De centrale verdediger kon de bal in twee keer over de doellijn werken. In de laatste minuten van de reguliere speeltijd kon Devon Decorte toch nog een strafschop versieren voor de Futures én vervolgens ook zelf omzetten, 1-1. In de toegevoegde tijd zou Tshibuabua echter zijn kunstje van eerder nog eens herhalen. De 22-jarige centrale verdediger maakte een prima loopactie, deze keer op vrije trap van de ingevallen Lilian Raillot, om hem opnieuw in doel te knikken. De voormalig jeugdinternational van Frankrijk was met zijn brace dé matchwinnaar en schonk zo Seraing belangrijke punten in de strijd tegen de degradatie.

Jordan Kadiri - Francs Borains
Twee weken geleden zag Kadiri hoe zijn ploegmakker Yanis Massolin een plekje bij 'De 5 van 1B' versierde. De jonge Fransman maakte toen een knappe brace in de 3-0 overwinning tegen promotiekandidaat SK Beveren. Diezelfde Massolin vond afgelopen weekend tegen Club NXT na dertien minuten zijn ploegmaat Corenthyn Lavie, met een erg fraaie doorsteekpass. Lavie leek vervolgens de score te openen, ware het niet dat hij buitenspel liep. Na een goed begin van Francs Borains zou Club NXT echter in enkele minuten de 0-0 omtoveren in een 0-2 voorsprong. Benjamin Faraas en Lenn De Smet mochten allebei een doelpunt achter hun naam zetten in respectievelijk de zestiende en achttiende minuut. Game over voor Francs Borains leek het, maar dat was buiten Kadiri gerekend. Net na het halfuur zou de 23-jarige Nigeriaan een knappe reflex uit zijn benen toveren, door een poging van Lavie met een halve omhaal in doel te deviëren. In minuut 58 zou Kadiri na een fraaie actie dicht bij zijn tweede treffer komen, maar Josef Bursik kon redding brengen voor de jongelingen van Club Brugge. Tien minuten later was het dan toch opnieuw raak voor Kadiri. Voormalig KV Oostende en KV Kortrijk-verdediger Kevin Vandendriessche vond Kadiri met een lange bal. De Nigeriaan gebruikte goed zijn lichaam om de bal onder controle te brengen en knap binnen te schieten. Kadiri kwam in het slot van de wedstrijd nog twee keer dicht bij een hattrick, maar Bursik weerhield hem daarvan. Francs Borains kon zo op vrijdagavond een 0-2 achterstand ombuigen in een 2-2 gelijkspel dankzij uitblinker Kadiri . Een punt dat wel eens erg belangrijk zou kunnen zijn in de strijd om het behoud.

Jakov Filipović - SK Beveren
SK Beveren doet na de overwinning tegen Zulte Waregem vorige week opnieuw helemaal mee voor de prijzen in de Challenger Pro League. Na Louis Verstraete vorige week is het deze week de beurt aan Jakov Filipović om tot deze lijst te behoren. Na een studieronde van twintig minuten mocht Bryan Goncalves zijn uitstekende traptechniek bovenhalen met een verre vrije trap. De linksachter zwiepte hem uitstekend voor doel, waarna Filipović het duel van Victor Boone kon winnen en de bal via de deklat in doel kopte. Lierse-doelman Jens Teunckens zat er nog dichtbij, maar liet zich toch verrassen door de verre kopbal van de boomlange Kroaat. Slechts twee minuten later kon Goduine Koyalipou - ook geen onbekende in deze wekelijkse selectie - de 2-0 voorsprong op het scorebord zetten. In minuut 36 bracht Filipović vervolgens knap redding door de doorgebroken Ousmane Sow het scoren te beletten met een uitstekende verdedigende actie. Een viertal minuten later wist Filipović de kopbal van Boone nog weg te werken met het hoofd, maar zag vervolgens Sow toch zijn eerste van de avond maken, 2-1. Op diezelfde Sow komen we later terug in de lijst. De Lierse-spits maakte namelijk in de tweede helft een perfect geldig tweede doelpunt, dat onterecht werd afgekeurd voor buitenspel. Zo werd het toch nog beven voor de Leeuwen die enkel met een driepunter tevreden konden zijn. In minuut 86 zou de ingevallen Mathis Servais (ex-Club NXT) geruststelling brengen met de knappe 3-1. Er bestaat echter weinig twijfel over dat Filipović dé uitblinker was bij de Waaslanders en een enorm aandeel had in de tiende overwinning dit seizoen voor Geel-Blauw.

Ousmane Sow - Lierse K.
Ondanks de nieuwe nederlaag voor Lierse K. behoort Ousmane Sow deze week toch tot dé uitblinkers in de Challenger Pro League. De 23-jarige Fransman kwam nog maar begin vorige maand over van Olympique Charleroi, de huidige elfde in de Belgische Eerste Amateur klasse. Ondanks hij nog niet lang in de Challenger Pro League speelt, staat de teller van Sow al op twee doelpunten en een assist na vijf competitieduels voor Geel-Zwart. Eigenlijk hadden dat er drie moeten zijn, want zoals eerder vermeld maakte de Lierse-spits niet één maar twee geldige doelpunten op bezoek bij SK Beveren. Sow etaleerde afgelopen weekend meermaals waarom Lierse hem naar de Challenger Pro League haalde. De spits met Senegalese roots was ook buiten zijn goals gerekend een gesel voor de Beverse verdediging en veruit de beste man op het veld bij de Pallieters. Indien Sow zijn huidige vorm kan vasthouden zal het niet lang duren voor hij zijn derde doelpunt van het seizoen wél achter zijn naam staan heeft. Wie weet volgende week tegen Jong Genk. De Limburgers zijn alvast gewaarschuwd.

Mike Penders - Jong Genk
Jong Genk is stilaan een vaste klant geworden bij 'De 5 van 1B'. Al voor de vijfde week op rij (!) staat er een speler van de jonge Limburgers in deze lijst, telkens meer dan terecht. Konstantinos Karetsas en Noah Adedeji-Sternberg zagen hun sterke prestaties beloond worden met een selectie voor de A-kern van KRC Genk deze week. Na Victory Beniangba vorige week is het deze keer de beurt aan doelman Mike Penders. Na 39 minuten zag hij zijn ploegmakker Thomas Claes een fraaie actie maken en vervolgens de 1-0 tegen de netten trappen. Vier minuten later moest Penders redding brengen op een kopbal van FCV Dender-verdediger Kobe Cools, van wel érg dichtbij. Ondanks de jonge Genkies het voetballend overwicht hadden, kon Olivier Myny Dender toch op gelijke hoogte brengen in de 73e minuut. Jong Genk drukte echter door op zoek naar de drie punten en kwam in minuut 83 opnieuw op voorsprong dankzij de ingevallen Cédric Nuozzi. In het slot kreeg Dender een strafschop toegewezen na een overtreding op Stefano Marzo. Assistenkoning Lennard Hens trapte de bal richting de linkerhoek, maar Penders kroonde zich tot absolute held bij Jong Genk door opnieuw redding te brengen. De Belgische jeugdinternational - die tevens kapitein is bij de nationale U19 van Wesley Sonck - gidste zijn team naar een overwinning tegen de zevende in de stand en werd uitgeroepen tot man van de match. Genk pakt na de winterstop 13 op 15 en staat ondertussen negende in de Challenger Pro League. Penders zit aan drie clean sheets dit seizoen.