De 5 van 1B: Keita redt het vel van de Beer, Verstraete van goudwaarde bij Beveren

4 februari - 23:30 Laatste update: 6 februari - 15:00

Speeldag 20 zit erop in de Challenger Pro League. Beerschot won met 1-4 op bezoek bij RFC Luik en doet een prima zaak in de strijd om de titel. Jong Genk heeft al voor de vierde (!) week op rij een speler in deze lijst staan. SK Beveren won met 0-1 van Zulte Waregem dankzij een doelpunt van Koyalipou, maar het is hun drijvende kracht op het middenveld die zich als uitblinker profileerde. Dit waren dé vijf uitblinkers van het afgelopen weekend in de Challenger Pro League.

Charly Keita – Beerschot
De 24-jarige Charly Keita had tot vorige week alle moeite om zijn naam op het scorebord te zetten, waarna Beerschot Sekou Diawara binnenhaalde als extra optie voorin. Die concurrentie heeft een goed effect op Keita, zo blijkt. De Fransman met Ivoriaanse roots maakte vorige week zijn tweede doelpunt van het seizoen en heeft blijkbaar de smaak te pakken. Al in de eerste minuut kon hij tegen RFC Luik een counter van Beerschot knap binnenleggen voorbij doelman Kevin Debaty. Hoewel de Luikenaren met negen verder moesten na twee rode kaarten voor Merlen en Arslan, slaagden ze er toch in om de gelijkmaker te scoren. Uiteindelijk zou Keita opnieuw de ban breken voor de Mannekens van ’t Kiel door in minuut 79 de verlossende 1-2 te scoren. Nieuwkomers Diawara en D’Margio Wright-Phillips maakten er uiteindelijk nog 1-4 van, maar er bestaat geen twijfel over dat het Keita was die Beerschot zondagavond naar de overwinning gidste.

Victory Beniangba – Jong Genk
Vorige week maakte Noah Adedeji-Sternberg nog voor de tweede week op rij deel uit van deze lijst. Het 18-jarig talent nam toen tegen de RSCA Futures twee doelpunten voor zijn rekening. 'Wat Noah kan, kan ik ook' , moet spitsbroeder Victory Beniangba gedacht hebben. De 20-jarige Nigeriaan leidde Jong Genk namelijk met twee doelpunten naar de 1-3 overwinning op het veld van RFC Seraing. Al na een kwartier hield Beniangba drie verdedigers van Seraing aan de praat met een fraaie actie, waarna hij de bal in de korte hoek ramde. Tien minuten later kon Konstantinos Karetsas een strafschop feilloos omzetten, 0-2. Genk bleef goed druk zetten en dat werd nog voor rust beloond door Seraing-doelman Lucas Margueron, die zich in de bal verslikte. Beniangba zag zo zijn sterke wedstrijd beloond worden met zijn tweede treffer van de avond in cadeauverpakking. Het was al de derde keer dit seizoen dat hij een ‘brace’ wist te scoren.

Louis Verstraete – SK Beveren
Hoewel het Goduine Koyalipou was die de winning goal kon scoren voor SK Beveren tegen Zulte Waregem, is het voormalig KAA Gent-middenvelder Louis Verstraete die deze week tot de vijf uitblinkers van 1B behoort. De box-to-box speler werd vorige week – wegens een schorsing – erg hard gemist op het middenveld van de Waaslanders, met een 3-0 nederlaag tegen Francs Borains tot gevolg. Deze week was hij opnieuw alomtegenwoordig en profileerde zich meteen weer als dé drijvende kracht bij de Leeuwen. De 24-jarige middenvelder controleerde het hele middenveld en pakte uit met de ene na de andere succesvolle interceptie. Zijn sterkte aan de bal was opvallend en ook qua passing was Verstraete bijna niet op een foutje te betrappen. Met af en toe een professionele overtreding op het juiste moment toonde de voormalige Belgische jeugdinternational de maturiteit die hij ondertussen heeft. Verstraete ontpopt zich dankzij zijn uitstekende mentaliteit op het veld dit seizoen tot publiekslieveling in Beveren. Als hij kan verdergaan op dit elan zal daar waarschijnlijk niet snel verandering in komen. Beveren doet mede dankzij een sterke prestatie van Verstraete helemaal terug mee voor promotie.

Bafodé DansokoPatro Eisden Maasmechelen
Bafodé Dansoko was helemaal ontketend tegen Francs Borains. De 28-jarige Guineeër nam na 23 minuten het openingsdoelpunt voor zijn rekening nadat hij een lange bal goed controleerde en vervolgens met links de bal tegen de netten trapte. Ook bij de 2-0 eiste hij een hoofdrol op door met een knappe dribbel de achterlijn te halen om ploegmakker Stefán Ingi Sigurdarson te bedienen. Enkele minuten voor tijd scoorde Hedy Chaabi de aansluitingstreffer voor Francs Borains, maar nieuwkomer Marius Noubissi scoorde de verlossende 3-1. Ook bij het laatste doelpunt van de wedstrijd kreeg Dansoko – zij het met een gelukje – de assist achter zijn naam. Dansoko zit nu aan vier goals en evenveel assists dit seizoen in de Challenger Pro League. Patro doet dankzij zijn uitblinker een uitstekende zaak in het klassement en staat momenteel vierde met 35 punten.

Igor VetokeleLommel SK
De ondertussen 31-jarige Igor Vetokele kon vorige week voor het eerst sinds half november nog eens een doelpuntje meepikken. De Angolees leek de smaak te pakken te hebben en zette tegen FCV Dender zijn naam dan maar twee keer op het scorebord. Vetokele boog na rust een 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong voor Lommel en had daar slechts acht minuten voor nodig. Groen-Wit leek lang op weg naar een overwinning en aansluiting bij de leiders, ware het niet dat Dender-spits Bruny Nsimba in het slot de gelijkmaker nog kon scoren. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 2-2. Uitblinker Vetokele zit ondertussen aan zes doelpunten en één assist in de Challenger Pro League dit seizoen. Lommel staat momenteel vijfde met 32 punten.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.